Sigaranın zararları kapsamında açıklama gerçekleştiren Uşak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından; “Sigara içildiği andan itibaren bütün organlara zarar vermeye başlar. Tütün ürünü kullanmak ya da sigara içmek, kana, akciğerlere ve organlara nikotinin yanında içerisinde kanserojen madde barındıran birçok kimyasalın da vücuda girmesine neden olur. Sigara içmek yaşam süresini kısaltmaktadır. Birçok ülkede de ölümlerin bir numaralı nedenidir” denildi.

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü, sigara ile birlikte vücuda giren maddeleri ve zararları şu şekilde sıraladı; “Nikotin; Atardamarları ve damarları daraltarak kalbin düzgün çalışmasına engel olur. Kan akışını yavaşlatır ve vücuttaki oksijenin azalmasına neden olur. Karbon monoksit; Kalbin kan pompalamak için ihtiyaç duyduğu oksijenden mahrum bırakır. Hava yollarını şişirir ve ciğerlere daha az girmesine neden olur.

Katran; Ciğerleri kaplayan ve sağlıklı çalışmasını engelleyen yapışkan benzeri bir maddedir. Ciğeri yorarak hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.

Fenoller; Solunum yollarında bulunan enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan tüy benzeri hücrelerin ölmesine neden olur. Böylelikle vücut daha fazla virüse ve bakteriye maruz kalabilir.

Amonyak ve formaldehit; Tütün dumanı ile vücuda giren bu maddeler göz, burun ve boğazı tahriş eder ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.

Kanserojen maddeler; Hücrelerin orantısız ve hızlı bir şekilde gelişmesine neden olan bu maddeler çeşitli kanserlerin oluşumuna zemin hazırlar.

Sigaranın zararları damar tıkanıklığına neden olarak kalp hastalığına ve felce, akciğer hasarına, diyabete, kronik bronşite, KOAH hastalığına ve birçok kanser türüne neden olması olarak ifade edilebilir. Sigara içmek ayrıca tüberküloz, bazı göz hastalıkları ve romatoid artrit dahil bağışıklık sistemi sorunları riskini de artırır. Sigara dumanı 7.000'den fazla kimyasal madde içermektedir.”

Sigaranın neden olduğu rahatsızlıklar; “Kalp krizi, Felç, Damar hastalıkları, Öksürük, Akciğer ve mide başta olmak üzere kanser türleri, Bronşit ve amfizemi içeren kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), Astım gibi solunum yolu hastalıkları, Göz hastalıkları, Ağız ve diş sağlığı sorunları” olarak belirtildi.

Kanser; Sigara içmek en başta akciğer kanserine sebep olarak diğer kanser türlerine de neden olur. Tütün dumanı 7.000’den fazla kimyasal içeren zehirli maddeler barındırdığından kanserin en önemli faktörüdür. Sigara aynı zamanda yemek borusu, ağız, serviks ve mesane kanserlerine de sebep olabilir.

Solunum yolu hastalıkları; Tütün ve sigara dumanından en çok etkilenen organ akciğer olduğundan buna yönelik hastalıklar da artmaktadır. Özellikle sigara içerisinde yer alan katran akciğere en büyük zararı veren madde olarak bilinir. Sigara yüzünden astım, KOAH, bronşit ve amfizem gibi çeşitli akciğer hastalıkları ortaya çıkar.

Kalp ve damar hastalıkları; Vücutta oksijenin tükenmesine ve azalmasına neden olan sigara, koroner arter ve periferik arter gibi kalp hastalıklara neden olur. Kalbin çalışmasına etki eden maddeler içeren sigara kalp krizi riskini artırır. Bunların yanında yüksek tansiyon ve kolesterolü oluşmasına sebebiyet verir.

25.12.2024 25.12.2024

Diyabet; Sigara tüketen kişilerin diyabete yakalanma olasılıkları tüketmeyenlere oranla daha yüksek olmaktadır.

Depresyon, endişe ve sinirlilik; Sigara içerisinde yer alan nikotin ruh haline etki eder. Alışkanlık haline gelen sigarayı bırakmak zorlaşır. İçerisindeki nikotin beyne etki ederek kısa süreliğine enerji verir. Fakat yorgunluk hissi de yaratarak düşüncelerinizi bozarak olumsuz durumlarda sebebiyet verir.

İskelet sistemi problemleri; Sigara ve tütün kullanımı kemik yoğunluğunun azalmasına neden olarak kemik kaybına sebebiyet verebilir. Sigara kullanımı osteoporoz ve kemik kırıklarıyla bağlantılıdır. Kemik kırıkları yaşandığı durumlarda iyileşmesini zorlaştırır.

Diş ve diş eti hastalıkları; Sigara ve tütün kullanan kişilerin ağızlarında bakteri üretimi daha fazla olduğundan diş eti hastalıkları görülebilir. Sigara oksijen eksikliği yarattığından diş etlerinin iyileşmesini geciktirir ve diş kayıplarına neden olabilir.

Muhabir: EMİNE ÖZLER