20 Eylül Dünya Jinekolojik Günü kapsamına ilişkin Eşme belediyesi tarafından yapılan açıklamada; “Jinekolojik kadın kanserlerinde farkındalık ve erken teşhis hayat kurtarır. Eşme Belediye Başkanı Yılmaz Tozan’ın Eşi Burcu Tozan, Tüm kadınlarımıza erken teşhis ve önlem için sağlık ocaklarımıza başvurmalarını önerdi.Sağlığınızı ihmal etmeyin, rutin kontrollerinizi yaptırın. Erken teşhis, yaşam kalitenizi korumanın en etkili yoludur” denildi.

20 Eylül Dünya Jinekolojik Günü

Jinekolojik kanserler, kadının üreme organlarından köken alan kanserlerdir. Kadın üreme organlarında en sık beş kanser türü görülmekte olup bunlar; rahim ağzı (serviks), yumurtalık (over), rahim (uterus), vajinal ve vulvar kanserlerdir. Bu kanserler jinekolojik kanser olarak adlandırılmaktadırlar. Altıncı tip jinekolojik kanser olarak adlandırılan kanser ise, çok nadir görülen fallop tüpü (yumurta kanalı) kanseridir. Jinekolojik kanserler, kadında midenin altındaki ve kalça kemikleri arasındaki bölge olan leğen kemiğinin hizasında başlar.

VALİ NACİ AKTAŞ’IN BAŞSAĞLIĞI MESAJI VALİ NACİ AKTAŞ’IN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Ülkemizde kadınlarda en sık görülen 10 kanser arasında rahim, yumurtalık ve rahim ağzı olmak üzere üç jinekolojik kanser yer almaktadır. Dünyada ise her yıl 1 milyondan fazla kadına rahim ağzı, yumurtalık ve rahim iç tabakasında oluşan endometriyal kanser ya da diğer jinekolojik kanserlerin tanısı konmaktadır. Her jinekolojik kanserin farklı belirti ve semptomları ile farklı risk faktörleri ve önleme yöntemleri bulunmaktadır. En sık görülen semptom ve bulgular anormal vajinal kanama veya akıntı, pelvik (karnın alt bölgesinde) ağrı, pelvik bölgeye baskı hissi, genital bölgede renk değişiklikleri, genital bölgede yeni oluşan siğiller, kilo kaybı, karında şişlik ya da ele gelen kitleler olarak sayılabilir.

Jinekolojik kanserlerin tanısı için farklı tanı testleri uygulanmaktadır. Erken tanı son derece değerlidir. Tüm kadınlar jinekolojik kanserler açısından risk altındadır ve bu risk yaşla birlikte artmaktadır. Bu nedenle tarama ve erken tanı kanser ile mücadelede önem kazanmaktadır. Ayrıca jinekolojik kanserlerden biri olan rahim ağzı kanseri için ülkemizde bulunan 30 yaş ve üzeri bireylerde uygulanan tarama programı kapsamında sağlık kuruluşlarına başvurular önem kazanmıştır. Ülkemizde rahim ağzı kanseri ve diğer kanserlerin taramaları için yaşadığınız bölgede bulunan; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) veya Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurulması gerekmektedir.

Jinekolojik kanserlerin pek çok sebebi bulunmaktadır. Örneğin; sigara içmek rahim ve rahim ağzı kanserinin risk faktörü arasındadır. Ek olarak ileri yaş, ailede kanser öyküsünün olması, fazla kilolu olmak, diyabet veya yüksek kan şekeri, hipertansiyon diğer risk faktörleri olarak sıralanabilir. Ayrıca rahim ağzı kanseri ile ilişkisi kanıtlanmış olan HPV (Human Papilloma Virüsü) enfeksiyonundan korunmak önem arz etmektedir. HPV den korunma için aşılanma ve güvenli cinsel yaşam başta gelmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) HPV aşısını cinsel olarak aktif olmadan önce yapılmasını önermektedir. Jinekolojik kanserlerden korunmak, bu konularda farkındalık kazandırmak amacıyla Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği ve Avrupa Jinekolojik Onkolojik Hasta Dernekleri Birliği üyesi ülkeler tarafından 2019 yılından itibaren 20 Eylül; Dünya Jinekolojik Onkolojik Günü olarak belirlenmiştir. Dünya Jinekolojik Onkolojik Günü, yalnızca kamuoyunda bu kanserler hakkında farkındalık yaratmak için değil, aynı zamanda kadınları ve toplumu bilgilendirmek, deneyim paylaşımının önemi konusunda eğitmek ve hatırlatmak için de etkili bir fırsat oluşturmaktadır. Bu kapsamda 2023 yılında tarama testleri ve genetik testlere dikkat çekmek için tema orijinal kullanımıyla “GO FOR TESTING” olarak belirlenmiştir. “Test için harekete geçin, önleme için harekete geçin, doğru tedavi için harekete geçin. Aktif bir yaşam için mükemmel bir reçete!” sloganı ön plana çıkmaktadır.

Editör: Gülcan Aydoğdulu