Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Uzay Ajansı tarafından koordine edilen Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevinin hikayesi “Ufkun Ötesi” belgeseli, Atatürk Kültür Merkezi’nde hazırlanan sergi ile birlikte gerçekleştirilen galayla izleyicilerin beğenisine sunuldu. Belgeselde; uzayda geçirilen süre boyunca, ilk astronot Alper Gezeravcı’nın çekimleri ile NASA ve AXIOM Space ekibinin sağladığı görüntüler kullanıldı. Belgesel ekibi, dört ülkedeki 12 şehirde 280 saatlik görüntü kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından koordine edilen “Ufkun Ötesinde” belgeselinin galası İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, 1 yıl önce bu saatlerde, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın çıkacağı uzay yolculuğu için geri sayım yaptıklarını hatırlattı. Fırlatma için planlanan günün birkaç kez ertelenmesi dolayısıyla heyecanlarının daha da yükseldiğini aktaran Kacır, “Aslında sadece o günlere ait bir bekleyiş değildi bizimkisi. İnsanoğlunun ilk uzay yolculuğundan, yani Nisan 1961'den bu yana, ay yıldızlı bayrağımızı ait olduğu yere, uzaya taşıyacak bir astronotumuz olmasını arzu ediyorduk. Bu gururu hep birlikte yaşamak istiyorduk. Millet olmak, acıda ve kederde olduğu gibi, sevinçte, heyecanda ve gururda da bir ve beraber olmaktır. Farklılıklarımızı bir kenara bırakıp, ayrışmalarımızı unutup, aynı anda aynı coşkuyu hep birlikte yaşayabilmektir. Naim Süleymanoğlu ağırlığının 3 katını kaldırdığında, dünyayı tutup kaldırmışcasına birlikte sevindik. Millilerimizin attığı her golden sonra, birlikte keyiflendik. Ülkemizi temsil eden sanatçılarımız ödül aldıklarında sanki hep birlikte çıktık sahneye. Sporda, sanatta yaşadığımız ortak sevinçler unutulmazdı bizler için elbette ama istiyorduk ki daha fazlası olsun. İşte son yıllarda, daha fazlası oldu.” ifadelerini kullandı.
“İNSANLI İLK UZAY BİLİM MİSYONU, BU HİKAYEDE YEPYENİ BİR SAYFA AÇTI”
Bakan Kacır, Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği insanlı ilk uzay bilim misyonunun, bu hikayede yepyeni bir sayfa açtığını vurgulayarak, Türk Milleti’nin, 7’den 70’e belki ilk kez bir bilimsel çalışmayı baştan sona büyük bir dikkatle takip ettiğini dile getirdi. O günlerde evlerde, okullarda, iş yerlerinde uzay bilim misyonunun konuşulduğuna işaret eden Kacır, “Fırlatma roketinin büyüklüğü, mikro yer çekimi ortamının koşulları sohbetlerimize konu oldu. Alper Gezeravcı, ufkun ötesine Türk Milleti'nin geleceğini, Türk gençlerinin hayallerini ve Türk çocuklarının umutlarını da taşıdı. Bilim insanlarımızın araştırmalarının sınırları da böylece gökyüzünü aştı. Bu yarışta biz de varız artık. Daha fazlasını yapmak için heyecanlıyız. Biliyoruz ki, bu misyonu takip eden, bu belgeseli izleyen Türk çocuklarının arasından çok daha fazlasını yapacak olanlar çıkacak. Türkiye uzay yarışında daha güçlü var olacak. Ay programımızı gerçekleştirecek, aya erişebilen ülkelerden biri olacağız. İnsanlı uzay programları için teknoloji geliştireceğiz. Kendi roketlerimizle fırlatmalar yaptığımız günler gelecek. O zaman biz, geriye dönüp baktığımızda her şeyin nasıl başladığını, nasıl yükseldiğini ve bu akşamki birlikteliğimizi tebessümle hatırlayacağız.” şeklinde konuştu.
“TÜRK BİLİM DÜNYASI İÇİN YENİ BİR SAYFA AÇILDI”
Bakan Kacır, gala öncesi yaptığı basın açıklamasında, uzayda 13 bilimsel deneyin bu misyon kapsamında icra edilerek, Türk bilim dünyası için yeni bir sayfa açıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderliğinde hem insanlı uzay misyonu hem de bundan sonra atacakları adımların güçlü şekilde gerçekleşmesi için canla başla gayret etmeye devam edeceklerini belirten Kacır, TUA ve Axiom Space firmasının yeni bir iş birliği yaptığını aktardı.
“UZAY SİSTEMLERİNDE DE DÜNYADA LİDER İŞLER YAPACAĞIZ”
Türkiye’nin artık insanlı uzay araştırmalarında uluslararası uzay istasyonlarının teknoloji geliştiricisi paydaş ülkelerinden biri olacağını belirten Kacır, “Türkiye artık uzay istasyonlarının bu istasyonların araştırma modüllerinin kurulumunda geliştirdiği teknoloji sistemleriyle katkı sunan bir ülke olacak. Bizler nasıl havacılıkta dünya lideri işler yapan bir ülke olabilmişsek inşallah bu vesileyle uydu teknolojilerinde kazandığımız yetenekleri çok daha ileri düzeylere taşıyarak, uzay sistemlerinde de dünyada lider işler yapacağız. Gençlerimizin ve çocuklarımızın gözlerindeki parıltı bizim en büyük kuvvet kaynağımız.” şeklinde konuştu.
GEZERAVCI, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE TÜRK MİLLETİNE TEŞEKKÜR ETTİ
Alper Gezeravcı da Cumhuriyetin 100. yılında ilk defa adım attıkları uzayda, gençlerin uzayın derinliklerine taşınmasına vesile olan bir görevi icra ettiklerini söyledi. Türkiye’nin uzayda iş birlikleriyle mevcut kapasitesini çok daha üst noktalara taşıyacağını ve bunun devamını getireceğini vurgulayan Gezeravcı, bu noktaya erişmelerine imkan tanıyan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk Milleti'ne teşekkür etti.
CAMCIOĞLU: “GURUR VERİCİ BİR MİSYON”
Burcu Camcıoğlu da bunun çok uzun bir yolun hikayesi olduğunu ve yaklaşık 2,5 yıldır astronotların her anlarını kayıt altına aldıklarını belirterek, “Umarım çok beğenirsiniz. İnanılmaz gurur verici bir misyona tanık olmak, onu anlatabilmek ve Türkiye'nin geleceğine arşivine böyle bir iş bırakabilmek çok gurur verici." değerlendirmesini yaptı.
SERGİDE, METAFORİK UZAY TÜNELİ DE YER ALDI
Türkiye’nin uzay macerasını adım adım gözler önüne seren “Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu” sergisinde Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki gelişimini simgeleyen ve misyon yolculuğunun anısı olan ekipmanlar, fotoğraflar, etkileşimli alanlar ve videolar tüm detaylarıyla katılımcılarla buluştu. Sergide; Türkiye için uzay çalışmalarının öneminin anlatıldığı bölüm, Türkiye’nin uzay çalışmalarındaki kronolojisi ve Milli Uzay Programının 10 temel hedefinin anlatıldığı metaforik uzay tüneli de yer aldı.
20 BİLİMSEL DENEY, SÜREÇLERİYLE BİRLİKTE ANLATILDI
İlk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın ve ikinci astronotumuz Tuva Cihangir Atasever’in uzay yolculuğunda kullandıkları eşyalarının ve özgeçmişlerinin yer aldığı Türk Yıldızları köşesinde misyon süreçlerini anlatan içerikleri bulunuyor. Uzay misyonunda astronotlarımız tarafından yapılan deneyler hakkında bilgilendirme ve deney süreçlerinin anlatıldığı bir Bilim Misyonu bölümü de yer alıyor. 13’ü Alper Gezeravcı ve 7’si de Tuva Cihangir Atasever’in olmak üzere toplam 20 bilimsel deney, deneylerin amaçları, deney ekipmanları ve deney süreçleriyle birlikte anlatıldı.
BİLİM VE TEKNİK DERGİSİ FOTOKABİNİ DE SERGİDE
İlk İnsanlı Uzay Misyonun tüm aşamalarında kaydedilen fotoğraflar da farklı aşamalarıyla sergilendi. Sergide, ayrıca uzay misyonu başlamadan önce Türkiye genelinde ilan edilen “Türkiye’nin İlk İnsanlı Uzay Yolculuğu” temalı resim ve “Sıradaki Astronot Ben Olmalıyım. O İş Bende!” konulu kompozisyon yarışmasında derece alan öğrencilerin eserlerinin sergilendiği bölüm de bulundu. Katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirebilecekleri Bilim ve Teknik dergisi fotokabini ve Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonunda bulunan, Dünya’nın ve diğer gök cisimlerinin izlenebildiği modül olan CUPOLA fotoğraf alanları da bulunuyor. Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu sergisi, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde 27 Ocak’a kadar ziyaretçilerine açık olacak.
UZAY VE TEKNOLOJİ DÜNYASININ ÖNDE GELEN İSİMLERİ DE GALAYA KATILDI
Bu tarihi başarıyı konu alan “Ufkun Ötesinde” belgeselinde insanlı ilk uzay misyonumuz tüm detaylarıyla seyircilere sunuldu. Programa ulusal ve uluslararası düzeyde uzay ve teknoloji dünyasının önde gelen isimleri, bilim insanları, üniversite öğrencileri, kamu ve özel sektör temsilcileriyle basın mensupları katılım sağladı. Düzenlenen etkinlik, Türkiye’nin uzay çalışmalarındaki vizyonu ve başarılarını yansıtmasının yanı sıra, gelecek nesillere ilham kaynağı olmayı hedefliyor.