Manşet

ÜÇ BOYUTLU DÜŞÜNMEK LAZIM

Bazı şeyleri düşünürken, üç boyutlu düşünme bizleri hata yapmaktan alı koyar.

Bu güne kadar şehrimizde sorun olarak gördüğümüz birçok konunun, geçmişte alınmış olan iyi niyetli kararların sonucu olduğu hepimizin malumudur.

Bu gün yaşadığımız sorunların madem sebebi iyi niyetli kararlar, o zaman neden iyi niyetlerle aldığımız kararlar daha sonra önümüze sorun olarak çıkıyor?

Karar alma ve toplantı yapma konusunda biraz bilgi eksikliğimiz var. Bir karar almadan evvel çok sesli grupların katıldığı beyin fırtınası toplantıları yapılmalı, bu sayede konuşulan konular, karar vericilerin üç boyutlu görmesi sağlanır.

Son günlerde kulağımıza gelen, ilimizin iktidar ve muhalefet Milletvekilleri tarafından ilimizde dericiliğin canlandırılması çalışmalarının yapılıyor olması bizleri çok sevindirdi. İnşallah İlimiz dericilik üssü olur.

Bu güne kadar ilimizdeki dericilik işletmeleri birçok vatandaşımıza ekmek kapısı olmuştur. İlimizde birçok aile tabakhanelerden emekli oldukları maaşlar ile geçiniyor. Hayatta olmayan emeklilerimizin kızları ve eğitimi devam eden çocukları bile hayatlarını ve eğitimlerini, ebebeyinlerinin yetim aylıkları ile devam ediyorlar. Bunlar, tabakhane işletmelerinden bizim alımıza gelen ilk şükran nedenlerimiz. Bu işin bir boyutu.

Diğer boyutlara bakalım. İlimizde yer altı sularının azalması, Ulubey dersinin kirletilmesi. Bu gün dahi Ulubey kanyonlarının tam olarak turizme açılması yönünde önündeki en büyük engel Derenin kötü kokusudur.

Çalışanlarda ve ailelerinde görülen bazı kimyasal ve ağır metallerin sebep olduğu hastalıklar. Ve bu hastalıkların çoğunun kronik olması nedeni ile genel bütçe ve Sağlık kuruluşlarımıza olan yükleri. Bu işin diğer bir boyutu.

Dünyada, deri işleme çalışmalarının gelişmiş ülkelerdeki standartları nedir? Buna mutlaka bakılmalıdır. Konusuna hakim, tarafsız birçok meslek gruplarında ilimizde yeni yapılacak dericiliği geliştirme ve ilimizi deri işletmelerinin Türkiye üssü yapma çalışmalarının nasıl sorunsuz olacağı konuları tartışılmalıdır. Bu tartışmalar karar vericiler tarafından takip edilerek, daha sonra kararın nihai şeklini vermelidirler. Bu işin diğer bir boyutu daha.

Günümüzde her türlü teknoloji var. Her türlü kimyasalı ber taraf edecek yöntemler de var. İlimizi dericilik üssü yapmadan evvel organize bölgemizdeki alt yapıları ve arıtma teknolojilerini hazır etmemiz lazım. Arıtma tesislerinde kullanılan filtre, kimyasal ve biyolojik girdilerinin ilimizde üretilmesi olmazsa olmazımız olmalıdır.

Bir kez daha yenilemek istiyorum; İlimizi Türkiye'nin dericilik üssü yapma maksadı ile İktidar ve Muhalefet Milletvekillerinin yapmakta oldukları çalışmaları takdirle karşılıyor ve alkışlıyorum. Yalnız bu gün iyi niyetle alınan bu kararın gelecekte sorunlara sebep olmaması için konuyu üç boyutlu düşünmek lazım.

Sağlıklı ve Mutlu günlerde buluşmak dileğim ile.

AZMİ YILANCIOĞLU