Editör: Uşak Haber Gazetesi
ULUBEY KEKİK CENNETİ OLACAK
Ulubey’de Kekik Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında İl Müdürlüğümüzce 500 dekarlık alanda üreticilerimize % 100 hibeyle kekik tohumu dağıtımı yapıldı.
Bu kapsamda İl Müdürü Nihat AĞAN, Ulubey ilçesine bağlı Büyükkayalı köyünde kekik dikimi yapılan alanlarda üreticilerimize ziyarette bulundu. İl Müdürümüze KTV Şube Müdürü, Ulubey İlçe Müdürü ve teknik personelleri eşlik etti.
Daha sonra il Müdürlüğünce desteklenerek 55 dekar alanda lavanta yetiştiriciliği yapan üreticimizide ziyaret edip yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Bu bitkilerin çok geniş bir kullanım alanı var. Bu yüzden tıbbi ve aromatik bitkilerin tanımını tam olarak yapabilmemiz oldukça zor. Günümüzde “tıbbi” ve “aromatik” bitkiler terimi genellikle birlikte kullanılıyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler, hastalıkları önlemek, sağlıklı yaşamak veya hastalıkları iyileştirmek için ilaç olarak kullanılan bitkilerdir.
Ülkemizde doğadan toplanan tür ve çeşitler ile birlikte iç piyasada ticarete konu olan bitki sayısı yaklaşık 350 kadardır. Bu bitkilerden de yaklaşık 100 kadarının ihracatı yapılıyor. Yıllar içinde değişim göstermekle birlikte Türkiye’de 20 çeşit tıbbi ve aromatik bitkinin 1,3 milyon dekar alanda tarımı yapılıyor. Üretim miktarı bakımından siyah çay, kırmızıbiber, haşhaş, kimyon, nane, kekik, yağlık gül ve anason ilk sıralarda yer alıyor. Genel olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin tarımı ve işleme tesisleri Ege, Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaşmış durumda.
İhracatta en önemli bitkiler; kekik, haşhaş, defne, çay, anason, kimyon, adaçayı, mahlep, kırmızıbiber ve bitkisel çaylar. Türkiye dünyanın en önemli kekik, defne ve haşhaş ihracatçısıdır. İhracatta kekik yüzde 25’lik payla ilk sırada yer alıyor. Kekik ihracatı, geçmişe oranla yüzde 300 artışla 60 milyon doları aşmış durumda. Kekik üretiminin yarısı Ege Serbest Bölgesi’nden gerçekleştiriliyor. İthalatta en önemli bitkileri; kahve, çay, keten, karabiber, keçiboynuzu, kimyon, çörekotu, şerbetçiotu şeklinde sıralayabiliriz.
Ülkemizin mevcut toprak ve su kaynakları ile biyoçeşitlilik durumu dikkate alındığında, bu çeşitliliği uluslararası pazarlarda avantaja dönüştürmek için Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından, “Itrî ve Tıbbî Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” başlatıldı. 2018 yılından itibaren bu proje 38 ilde yürütülmeye başlandı. İlerleyen yıllarda projenin 81 ilde uygulanması hedefleniyor. Bu proje ile araştırma, yayım ve çiftçi bağının güçlendirilmesi, üretimin iç ve dış talebe uygun olarak geliştirilmesi, uluslararası piyasaların istediği kalite ve miktarda tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi, kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması, üretim havzalarının oluşturulması ve sektörel iş birliğinin artırılması amaçlanıyor. (SERKAN KARAYOL)
Yorumlar