Ülkemizin 6 Şubat 2023 tarihinde çok büyük bir yıkıma uyandığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Uşak Milletvekili Dr. Ali Karaoba, “Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Elazığ şehirlerimizde on binlerce vatandaşımızı kaybettik. Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen ne acılarımız azaldı, ne kaybettiklerimizi unuttuk. Bölgede gerekli yatırımlar yapılmadığı için yardım bekleyen on binlerce vatandaşımızı yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri bir kez daha saygıyla anıyor, yakınlarına sabırlar diliyorum. Jeolojik yapısı itibariyle Türkiye bir deprem ülkesidir. Ülkemizin birçok bölgemizde büyük deprem üretebilecek aktif fay hatları bulunmaktadır. Yalnızca ülkemizde değil, komşu ülkelerde de bu tür fay hatları bulunmakta ve bu durum ülkemizin depreme karşı her an hazır olması gerekliliğini doğurmaktadır” dedi.
Geçtiğimiz 13 Ağustos 2024’te Meclis’te bir araştırma komisyonu açılmasıyla ilgili 20 milletvekili ile birlikte bir önerge verdiğini ifade eden Karaoba, “Doğu Anadolu fay hattının uzun süredir biriktirdiği enerjiyi boşaltmaya başlamasıyla batıdaki fay hatlarının tetiklendiği ve özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde daha önce risk altında olmayan şehirlerin de risk taşıdığını dile getirdim. Ege Bölgesi ve Uşak’ın deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu, gerekli hazırlıkların araştırılması ve bir an önce eksikliklerin giderilmesi gerekliliğine vurgu yaptım. Ege Bölgesi’nde son 9 günde 500’e yakın deprem meydana geldi. Depreme hazırlık konusu yalnızca teori üzerinde kalmamalı, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları, yerel yönetimler, yerel medya ve halk ortak bir amaç doğrultusunda depreme hazırlık konusunu ciddiye alarak sürdürülebilir ve uygulanabilir bir hazırlık içerisinde olmalıdır” diye konuştu.
EGE BÖLGESİ VE UŞAK DEPREME HAZIRLIKLI OLMALI
Karaoba, “Ege Bölgesi ve Uşak’ın; Depreme tüm boyutlarıyla hazırlanması, Var olan durumun analiz edilmesi,
Acil eylem planlarının güncellenmesi, Acil durum toplanma alanlarının belirlenmesi ve arttırılması, Depreme dayanıklılık testlerinin yaygınlaştırılması ve hızlanması, Kamu kurum ve kuruluşlarının deprem tatbikatlarını ciddiyetle yapması, farkındalık projelerinin arttırılması, Kentsel dönüşüm çalışmalarının bilim temelli gerçekleşmesi, Ege’deki tüm şehirlerin ve Uşak halkının merkez ve ilçeleriyle birlikte deprem farkındalığı konusunda bilinçlendirilmesi ve deprem anı hazırlıklarının yaygınlaştırılması, Ege Bölgesi ve Uşak’ın depreme hazırlanması için ayrı bir bütçe ayrılması ve tüm bu süreçlerin düzenli ve organize biçimde yapılabilmesi oldukça gerekli ve önemlidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak 6 Şubat depremlerinden önce de benzer uyarıları yapmış; Kaçak yapılaşma, Depreme hazırlık, Deprem sonrası kriz yönetiminin liyakatli uzmanlar tarafından yapılması gibi konularda hükümeti sıkça uyarmıştık” şeklinde konuştu.
Büyük doğal afetlerin önüne ancak doğru hazırlık ve doğru yönetimle geçilebileceğini vurgulayan Karaoba, şöyle konuştu:
“Deprem olduktan sonra çadır satan Kızılay Başkanlarına, İnternete sansür uygulayan İletişim Başkanlarına, İmar affı veren Çevre Şehircilik Bakanlarına ve Deprem vergilerini hiç eden iktidara inat bu ülkenin tekrar büyük acılar yaşamaması için mücadelemize devam edeceğiz. İlk seçimlerden sonra iktidar olduğumuzda da “Ulusal Afet Stratejisi” oluşturma ve afet duyarlılığını en üst düzeye çıkarma çalışmalarını hızlandıracağız.
Uşak ve Ege Bölgesi için faydalı olacağını düşündüğümüz bu çalışmaya da tüm partilerin destek vermesini bekliyoruz. Unutulmasın: Deprem değil, ihmal ve ihanet öldürür!
Son bir haftada Ege Bölgesi'nde meydana gelen sismik değişiklikler. O kadar çok deprem olmaya başladı ki, depremleri harita üzerinde de çok net görüyoruz. Ege Bölgesi’ni de artık çok ciddi kırmızı olarak görüyoruz. Uşak’ta bunların içerisinde, bakın bu fayların tamamı içerisinde bakıldığında Ege Bölgesi de bunların içerisinde çok net görünüyor. O açıdan Uşak olası bir deprem olduğuna neler yapılacağını biz mutlaka öğrenmek istiyoruz. Ben buradan yetkililerin tamamına, Valimize, kurum amirlerine, Belediye Başkanımıza ve kendini sorumlu hisseden herkese soruyorum, Uşak’ta olası bir depremde toplanma alanları yeterli midir ve nerelerdir? Neler yapılacaktır? Acil anlık durumlarda ilk müdahale nasıl yapılacaktır? Biz bu depreme ne kadar hazırlıklıyız ve binaların sağlamlığı açısından Uşak bu konuda hazırlıklı mı soruyorum. Bu araştırma önergesine kabul edilmesini diliyorum.”