Uşak tarhanası kendine has aromatik özellikleri olan uzun bir mayalanma/fermantasyon (21 gün) süreci ve iklim özellikleriyle diğer tarhana çeşitlerinden üstün hale gelen bir tarhana çeşididir.Uşak'ta büyüklerimiz Tarhana aşında 18 doktor var demişlerdir. Bakalım gerçekten öylemi...

Uşak tarhanasının mayalanma/fermantasyon sürecinde insan vücudu için büyük faydaları olan organik asitler ortaya çıkar. Bu organik asitler şunlardır:Laktik asit:Akne, sivilce ve kırışıklıklarını ve yaşlanma belirtilerini azaltır.Süksinik Asit:Kardiyomiyosit denilen kalp kası hücrelerinin canlılığını düzenler.Strese ve vücudumuzdan toksin atılımına yardım eder.

Asetik Asit:

Total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol parametreleri üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Yağ metabolizmasını düzenleyici ve vücutta yağ birikmesini önleyici aktiviteler gösterir.Kalp atım hızı, kan basıncı ve tansiyon üzerine olumlu etkilere sahiptir.Bileşiminde bulunan fonksiyonel bileşikler anti-oksidan ve kanser hücrelerini baskılayıcı etkiler göstermiştir. İnsülin metabolizması üzerinde olumlu etkiye sahiptir, kan şekerini düşürme özelliği vardır.kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu özellik gösterir. Metabolizma için süpürücüdür diyebiliriz.

Formik Asit:

Yiyeceklerin bozulmasını engelleyici ve antibakteriyel madde olarak işlev görür.

Fumarik Asit:

Psöriyazis (sedef hastalığı) tedavisinde en çok kullanılan ilk seçenek sistemik tedaviler arasındadır.

Editör: Uşak Haber Gazetesi