Uşaklılar Salmonella Bakterisi ile karşı karşıya mı? Konunun uzmanları tarafından yapılan açıklamada, “Tavuk yapısı, bakteri ve mikrop üretme kapasitesi en yüksek gıdalar arasında yer alıyor. Öyle ki uygun koşullarda saklanmayan tavuk ürünleri dakikalar içerisinde bile bakteri üreterek insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Son günlerde gündemi Tavuk dönercilerin pişmiş ürün üzerine ‘Takviye’ adıyla uyguladığı çiğ et eklenmesinin ciddi gıda zehirlenmelerine davetiye çıkartacağı öne sürülüyor. Bu duruma ‘Çapraz Buluşma’da deniyor. Pişmiş ve maruz kaldığı ısı itibariyle olası bakteri ve mikropların yaşama şansının azaldığı tavuk döner üzerine çiğ et takviyesi, eklenen çiğ etteki olası bakterilerin de yeniden pişmiş olan ürüne bulaştırılmasına büyük oranda neden olurken Salmonella Bakterisi’ni de açığa çıkarıyor” ifadesini kullandı.

BAKAN BAYRAKTAR, UŞAK’A GELİYOR BAKAN BAYRAKTAR, UŞAK’A GELİYOR

Bir kesme tahtası ve bıçağın bakteri üretmeye başlayan bir ürünle, ardından yıkanmadan başka bir gıda ile kullanılması bu tür çapraz buluşmaya örnektir diyen uzmanlar, “Salmonella: İshal, ateş ve karın ağrısı gibi belirtileri olan, Salmonella virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu bakteri hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar. Dışkı yolu ile yayılır. Salmonella genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir. Vücutta çok fazla sıvı kaybına neden olan bu bakteri için bol bol sıvı tüketilmelidir. Özellikle tuvalet kullanımından sonra ve hayvanlarla temastan sonra el su ve sabunla yıkanmalıdır. Salmonella bakterisini en çok tavuk eti ürettiği için bu ürünün tüketimi ve saklandığı koşullara çok dikkat etmemiz bizi bu bakterinden korumaya yardımcı olacaktır” ifadesine yer verdiler.

Muhabir: Berrin Bakırcı