Son 30 yılın en soğuk nisan aylarından birinin yaşandığını ifade eden Güneş, başta badem, ceviz, kayısı, kiraz, erik, vişne ve üzüm olmak üzere pek çok meyve ağacının zarar gördüğünü açıkladı. Don Vurdu, Üretici Üzgün: Çözüm İçin Hızlı Adımlar Atılıyor diyen Milletvekili İsmail Güneş, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İlimiz Uşak başta olmak üzere yurdumuzun birçok bölgesi, son 30 yılın en sert nisan soğuklarıyla karşı karşıya kaldı. Ani sıcaklık düşüşü nedeniyle meydana gelen zirai don felaketinde pek çok meyve ağacı büyük zarar gördü.”

İsmail Güneş (1)

Mühürleme Sebebi Yangın Güvenliği Yönetmeliği’ne Uymamak Mühürleme Sebebi Yangın Güvenliği Yönetmeliği’ne Uymamak

Güneş, özellikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı ancak tarım sigortası bulunmayan üreticiler için de çözüm yollarının geliştirildiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hızla devreye girdiğini kaydetti. Zararın Tazmini İçin Bakanlık Devrede diyerek, Üreticilerin mağduriyet yaşamaması adına gerekli çalışmaların başladığını vurgulayan Güneş, “Üretim harcamalarının zarara oranla karşılanması için devletimiz sahada. Çiftçimizin alın teri karşılıksız kalmayacak” dedi.

Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), felaketin etkilerinin derinlemesine incelenmesi ve kalıcı çözümler üretilmesi adına bir Araştırma Komisyonu kurulması yönündeki teklifin de kabul edildiği duyuruldu. Milletvekili Güneş, bu süreçte çiftçilerin yanında olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya da teşekkürlerini iletti.

İsmail Güneş (2)“AK Parti olarak her şartta ve her koşulda üreticimizin yanındayız. Bu zorlu günleri de birlikte atlatacağız.”

Yaşanan doğal afet sonrası birçok üretici büyük ekonomik kayıp yaşarken, alınan hızlı aksiyonlar ve meclisteki destek adımları üreticilere umut oldu. Uşaklı çiftçiler, don felaketinin etkilerinden bir an önce kurtulmayı beklerken, yerel yetkililer sahada incelemelerini sürdürüyor.

Muhabir: BERRİN BAKIRCI