Geçen yazımda Büyük Uşak Projelerinin içinde yer alan bazılarına değinmiştim. Ve bu projeleri hayata geçirmek için akademik ve ekonomik odaları kurduk. Bu çalışmaya büyük özveri ile katılan odalarımızın başkanlarına, sivil toplum örgütlerinin yönetim kurullarına ne kadar teşekkür etsek azdır. O dönemlerdeki atanmış ve seçilmişlerimiz bu Akademik ve Ekonomik adalarımızın çalışmalarına büyük destekler vermişti. Bizden gelen seslere çok duyarlı, ilgili olmuşlar. Bizden gelen öneri ve eleştirileri dikkate almışlardı. Bunun sonucunda hep birlikte özverili çalışmaları yapabilmiştik. Yerel Basın o zamanlar çok daha etkili ve şehrin her kesime ulaşan bir yapıdaydı. Bunun sonucunda da şehir yaşayanlarının bu konulara hâkim olması ve bizleri her gördükleri yerde kendi görüşlerini de bizlere iletmeleri yaptığımız bu çalışmalara onların doğru görüşlerini de katma ve onları da bu çalışmalara dolaylı şekilde katılmalarını da sağlamıştık.
Akademik ve Ekonomik odaların bir araya gelmesinin yaptığı önemli bir çalışmada ilimiz kökenli, Uşak’ımızın yetiştirdiği, tırnakları ile önemli yerlere gelmiş ama ilimizle çeşitli nedenlerle ilişiğini kesmiş seksene yakın çeşitli bilim dallarında profesör, Doçent, Öğretim görevlisi Hem şehirlilerimizi tespit ettik. İlimizin mutlaka bu yetişmiş olan değerlerimizden yararlanması gerekmekteydi. Bu bilim insanlarımızı ilimize davet edip sorunlarımızın tespitinden sonra çözüm önerilerini almamız gerekirse bu çözüm süreçlerine bizzat katılmalarını istememiz son derece hayati olacaktı.
Bunun en doğru olan başlangıcını ve ev sahipliğini yapacak olan makamın şehrin, şehri emini olan Belediye Başkanlarıydı. Bunu gerekliliğini geçmiş dönemlerdeki Belediye Başkanlarımıza anlatım. Hatta bu çalışmaları yapan birkaç ilimizi de kendilerine örnek olarak gösterdim. Bazıları belki inanmayacaksınız ama bu konun önemini anlamak yerine bıyık altından güldüler.
İlimizin var olan sorunlarının kolay, hatasız çözülmesi için Uşak dışında yaşayan, ilimi için bir şeyler yapmak isteyen bu akademik değerlerimize mutlaka sahip çıkıp ilimizle irtibatlarını kurmak lazım.
Peki, bu insanları davet ettik. Geldiler. Ama asıl sorun burada başlaya bilir. Elimizde bir yol haritası olması lazım ki kimi hangi konuda çözüm için çağıracağız. Bunun çözüm yolu çok basit ekonomik ve akademik odaları, vakıfları, dernekleri tekrardan sorunlarımızın konularını kapsayanlarla bir araya getirmektir.
Sağlıklı, mutlu günler dileğim ile. Azmi Yılancıoğlu.