Dünya sofralarını Türk gıdaları süslüyor. Anadolu’nun bereketi ihracat rekoru kırıyor. Türkiye, son 22 yılda gıda ihracatını 9 kat artırarak 36 milyar dolarlık seviyeye ulaştı. Türk çiftçisinin emeğiyle üretilen ürünler bugün 200’den fazla ülkenin sofralarında yer alıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye, 2024 yılında 74 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Avrupa birincisi, dünya sekizincisi oldu. Türk çiftçisi 24 milyon hektarlık alanda 137 milyon ton bitkisel üretim gerçekleştirirken, gıda ihracatı 28,5 milyar dolara ulaştı.

Tarımdan Gelen Güç, İhracatta Yükseliş

Türkiye; fındık, incir, kayısı, kiraz, ayva, kekik, defne, levrek, çipura ve sofralık zeytin üretiminde dünya lideri konumunda. Bal, mercimek, kavun, karpuz, antepfıstığı ve vişne gibi ürünlerde de ilk üçte yer alıyor. Çiğ süt üretiminde Avrupa üçüncüsü, sığır eti üretiminde Avrupa birincisi olan Türkiye, hem hayvansal hem bitkisel üretimde küresel ölçekte söz sahibi.

Uçak: “Türkiye güvenilir bir gıda tedarikçisi”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin güvenilir ve sürdürülebilir bir gıda tedarikçisi olarak dünyada öne çıktığını vurguladı:

“2002’de 3,7 milyar dolar olan gıda ihracatımız, 2024’te 32,6 milyar dolara yükseldi.

Sadece hammadde değil, katma değerli ürün ihraç ediyoruz. Afrika’dan Amerika’ya, Avrupa’dan Uzak Doğu’ya geniş bir coğrafyanın gıda tedarikçisiyiz.”

Işık: “Kuru meyvede dünya lideriyiz”

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirde üretim ve ihracatta dünya lideri olduğunu belirterek:

“Kuru meyve ihracatımız 1 milyar 850 milyon dolara ulaştı. Sürdürülebilir üretim anlayışımızla uluslararası alanda takdir topladık” dedi.

Girit: “Üç öğün dünyanın protein ihtiyacını karşılıyoruz”

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’nin su ürünleri ihracatında dünya liderleri arasında yer aldığını ifade etti:

Göbeklitepe'nin günlük ziyaretçi sayısı ortalama 5 bini buldu
Göbeklitepe'nin günlük ziyaretçi sayısı ortalama 5 bini buldu
İçeriği Görüntüle

“2025’in ilk dokuz ayında 2,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Levrek ve çipura ihracatında dünyada bir numarayız. Türk somonu ve alabalıkta da hızlı büyüme sürdü.”

Öztürk: “Gıda ihracatının en güçlü sektörü biziz”

Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, 2025 yılının ilk 9 ayında 9 milyar dolarlık ihracatla sektörün gıda ihracatında en güçlü konumda olduğunu söyledi:

“Türkiye’nin toplam gıda ihracatının yüzde 47’sini biz gerçekleştiriyoruz. Bitkisel yağ ve şekerleme ürünleri ihracatında çift haneli büyüme yakaladık.”

Uygun: “Sofralık zeytinde rekor kırdık”

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, 2024/2025 sezonunda sofralık zeytin ihracatında rekor kırıldığını açıkladı:

“Siyah zeytin ihracatı yüzde 19 artarak 194 milyon dolara, yeşil zeytin ihracatı yüzde 29 artarak 61 milyon dolara ulaştı. Toplamda 255 milyon dolarlık gelirle yeni bir rekora imza attık.”

Gürle: “Doğadan gelen güçle sürdürülebilir geleceğe”

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye’nin kekik, defne ve adaçayı gibi aromatik bitkilerde dünyanın en güçlü tedarikçileri arasında bulunduğunu söyledi: “Odun dışı orman ürünleri doğallığın ve sürdürülebilirliğin simgesidir. Sektörde izlenebilir üretim zincirleri ve çevreye duyarlı üretim modelleriyle küresel ölçekte örnek oluyoruz.”

Türkiye Güvenilir, sürdürülebilir ve küresel bir gıda merkezi

Türkiye, iklim krizine ve küresel dalgalanmalara rağmen gıda üretiminde sürdürülebilir büyümesini sürdürüyor. Ege İhracatçı Birlikleri, Türk gıdasını dünyanın dört bir yanında tanıtarak, “Anadolu’nun bereketini dünya sofralarına taşıyan” bir vizyonla yoluna devam ediyor. (EİB)

Muhabir: HABER MERKEZİ