Editör: Uşak Haber Gazetesi
BENDEVİ PALANDÖKEN UŞAK, TA ESNAFLA BULUŞTU
Uşak’ı ziyaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Bendevi Palandöken, kentin köklü bir üretim kültürü olduğunu belirterek, “Uşak ihracatta iyi bir noktada, fakat derici esnafımız eski günlerinden uzak. Umarım, dericiler eskisi gibi daha yoğun ihracat yaparlar” dedi.
Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı ziyaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bendevi Palandöken, burada esnafla bir toplantı yaptı. Uşak Esnaf Odaları Birliği Başkanı Atalay Savaş ve diğer esnaf odası başkanlarının karşıladığı Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Bendevi Palandöken, Uşak’ta ihracatın iyi olduğunu, fakat dericiliğin eski günlerinden uzak olmasından dolayı üzüntü duyduklarını ifade etti.
Türkiye genelindeki esnaf ve sanatkarlar odalarını ziyaret eden Bendevi Palandöken, Uşak’ta da istişare toplantısı yaptı. Palandöken, “Uşak tarihi zenginliği olan ve şeker fabrikasının ilk kurulduğu kentlerden biri. Uşak ihracatta önemli bir kent. Dericilik eskiye göre daha zayıf. Güzergah olarak çok iyi bir noktada ve bağlantılar gayet iyi. Başkanları, Ankara’da sorunlarla ilgili görüşüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ve ilgili bakanlıklara meseleleri aktarıyoruz. Pandemi 2 yıllık bir süreçti ve insan ömründe önemli bir zamandı. Bir çok yerde sorunlar çıktı, lokanta ve restoranlarda kapalılık vardı. Ama yeni bir jenerasyon ve yeni bir açılım oldu. Artık kıraathane kültürü bitti ve kafeterya kültürü başladı. Lokanta ve restoran gibi yerlerde de paket servis başladı. Eskiden bakkal çırağı ve lokantacının yerine başka hizmetler girdi” dedi.
ESNAFIN ELEKTRİK VE DOĞALGAZ SORUNU VAR
“Şu dönemde enflasyon problemi var. Hayat pahalılığı esnafı acıtan bir konu. Elektrik, doğalgaz, işyeri kiraları giderek arttı. Bugün konutlarda yüzde 25’le sınırlandırma insanlarımızı rahatlattı. Esnafın işyeri kiraları astronomik arttı” diyen Palandöken, şöyle devam etti: “Sanki hayat pahalılığının sebebi esnaf gibi bir imaj oluştu. Esnafın ekonomik ölçekteki zararı, daha büyüdü. İşyerleri bildiğiniz üzere, konutlarda bir badana yapıp otururken, işyerine yatırım gerekiyor. Fırın kurmanız, berber için lavabo almanız ve ışıklandırma yapmanız lazım. İşletmelerin iç dekorasyonu daha pahalı. En az 300-500 bin TL yatırım gerekiyor. 3 gün sonra da diyorlar ki çık. İşyeri güvenliği olmadığı için insanlar da yatırım yapmaktan kaçınıyor. Elektrik ve doğalgaz konuta ve sanayiye ucuz tarifede ve esnaf ticarethane olduğu için pahalı kullanıyor. Biz ne diyoruz, bu rakamsal büyüme için enflasyonla ilgili mücadelemizi sürdürüyoruz”. (SERKAN KARAYOL)
Yorumlar