Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçe görüşmeleri üzerine konuşma yapan Adalet ve Kalkınma Partisi Uşak Milletvekili Dr. İsmail Güneş; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın bütçesinin hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim. Bakanımız buraya bugün toogla geldi. Bakanımızın bu milli aracımızı makam aracı olarak kullanmış olması bizi ziyadesiyle memnun etti. Bakanım gerçekten de sunuşunuz bizim ufkumuzu açtı. Gerçekten de bilim ve sanayi anlamında Türkiye'de ne kadar değişiklik olduğunu belirterek bizlere gelecekle ilgili bir vizyon çizdiniz. Bundan dolayı ben sizlere ve ekibimize canı gönülden teşekkür ederim. Türkiye sanayileşmesi açısından şanssızlıklar yaşamış bir ülkedir. Geriye dönüp baktığımız zaman ilk defa 1925 yılında Türk Tayyare Cemiyetini kurulmuş ve 6 Ekim 1926'da Kayseri'de Alman bir şirketle Yanger firmasıyla bir ortaklık kurularak ve uçak fabrikası kurulmak üzere şirket kurulmuş ve daha sonra bu şirket 1928 yılında ayrılmış, hissesini Milli Savunma Bakanlığı almış. 1931 yılında ilk uçağını üretmiş. 1931 ile 1935 arasında 200 tane uçak üretmiş bir Türkiye var. Ancak nedense daha sonra bu uçak üreten fabrika, uçak bakım fabrikasına dönüştürülmüş ve uzun yıllar atıl kalmış. Ve geriye dönüp baktığın zaman 28 Haziran 1973 yılında TUSAŞ kurulmuş ve oraya devredilmiş. Yine aynı şekilde sadece uçak fabrikası değil aynı zamanda rahmetli Türkiye Cumhuriyeti Başbakanımız Necmettin Erbakan'ın gayretleriyle 1956 yılında Gümüş Motor için bir şirket kurulmuş ve o günün sermayedarlarından para toplanmış ve Gümüş Motor faaliyete geçmiş. 1961 ve 1964 yılları arasında 100 binden fazla motor üretmiş ve maalesef o dönemde rekabet ettiği Amerikan motor firması aşırı derecede fiyatlarını düşürmüş, gümüş motorun batmasına vesile olmuş. Maalesef o dönemlerde, o dönemlerdeki hükümetler bu yapılan oyunu göremedi veya gücü yetmediği için bu girişimin sonlanmasına neden olmuştur” dedi.

Eskiden, Türkiye’de sanayileşmenin her zaman önüne geçildiğini vurgulayan Milletvekili Güneş; “Türkiye'nin sanayileşmesinin her zaman için önü kesilmiş ve Türkiye sanayileşmeden istenilen yere gelmemiş. Ve ta ki gerçekten de bir takım başka patentlerle araba yapımları olmuş ancak istediğimiz yere gelmemiş. AK Parti iktidarında, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bugün sanayi altyapımızı 48 bin hektardan 143 bin hektara çıkarmamız OSB parsel sayımızı 11 binden 59’a çıkarmamız, OSB çalışanımızı 415 binden 2 milyon 700 bine çıkarmamız tesadüfi değildir. Cumhuriyet Halk Partisi'yle farklı düşünür. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yatırımların devlet tarafından yapılması yönünde düşünceleri var. Saygı duyarız. Ancak biz de daha çok özel sektörün önünü açarak rekabetçi dünyayla rekabet edebilen firmaların ortaya çıkmasına taraftarız. Bizim kurduğumuz teknopark sayılarının çoğaltılması ve ARGE merkezlerinin sayısını arttırılması, tasarım merkezlerinin arttırılması gibi girişimler sayesinde ancak burada en önemli şey paradan ziyade siyasi istikrarın olması. Arkadaşlar diyor ki ya bunlar yapıldı da bunlar Türkiye'nin, siz bunlarla niye övünüyorsunuz? Siyasi iktidarların kendi döneminde yapılanları sahiplenmesi kadar doğal bir şey olamaz. Cumhurbaşkanımız bu milli teknoloji hamlesinin arkasında durmasa bunu önlemek isteyenlere karşı gerekli cevabı vermese ve dolayısıyla da bu bunu engellemek isteyenlerin önünü kesmese bugün ne kanunlar yapılabilir, ne hukuk uygulanabilir. AK Parti iktidarlarında gerçekten de hem devlet sektörü olarak hem de özel sektör olarak savunma sanayimizden çok önemli mesafeler kat ettik. Bunu daha ileriye mutlaka götürmemiz lazım. Ve dolayısıyla da emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçen tüm çalışanlarımıza ben canı gönülden teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Güngören Doruk 56-80 Adayem Uşak Basketbol Güngören Doruk 56-80 Adayem Uşak Basketbol

Organize sanayilerin arttığını ve Türkiye’nin geri dönüşümünün yüzde 70’nin Uşak’tan sağlandığını ifade eden Milletvekili Güneş; “Organize sanayilerin sayısı dönemimizde arttı. Bizim Uşak'ta da daha önce iki organize sanayi vardı. Üçüncü organize sanayi kuruldu. Türkiye'deki bekleyen en büyük tehlikelerden biri Uşak ilimizde, sanayinin büyük kısmı geri dönüşüme bağlı. Aşağı yukarı Türkiye geri dönüşümünün yüzde 70’ini Uşak oluşturmaktadır. Bu sektörlerde de asgari ücret bugün bizim için düşük olabilir. Ancak dünyada ki asgari ücretlere baktığın zaman Mısır gibi başka ülkelerdeki asgari ücreti 100 dolar olan yerlerle rekabet etmemiz günden güne zorlaşıyor. Bu emek yoğun olan sektörlerde zamanla biz sıkıntıya gireceğiz. Ve aynı zamanda bu bu sektörlerle uğraşan şehirlerimizi bugünden yarınlara hazırlamak lazım. Buralarda da teknolojik dönüşümü yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Eğer bunları yapamazsak veya asgari ücreti mutlaka yükseltmemiz lazım. Biz iktidara başladığımızda 130 dolarlardaymış, bugün 530 dolarlarda. Milli gelirimiz artınca mecburen asgari ücretimiz de yükselecek ve diğer ülkelerle bu anlamda rekabet edemeyeceğiz. Bazı arkadaşlar sanayi üretimimiz düşmüş, dedi. Doğru, sanayi üretimimiz düşmüştür ancak bakanın da sanayi üretim anlamında diğer ülkelere örnekler verdi. Bugün bizim sanayi üretimimiz düşmüş ancak sanayideki büyümemiz 2020'den itibaren 19.7 büyürken, Almanya -10, Italya -6, Fransa -3, Ispanya -1.4 düşmüştür” sözlerini kullandı.

Başka ülkelerle Türkiye arasında kıyaslama yapan Milletvekili Güneş; “Bugün Almanya'da, ülkenin teknolojiye ayak uyduramaması, ekonomilerinde daralma olduğu için bir takım fabrikalarını da kapatmak zorunda kalıyorlar. Burada tooga sahip çıkarken diğer taraftan da başka ülkelerin, ülkemizde araba üretmesi, bizim rekabet gücümüzü arttıracak. Yatırımları almasak neden almadınız diyeceksiniz. Bunları alınca da ‘siz peşkeş çektiniz’ diyorsunuz. Dünyada yatırım alabilmek için ülkeler bazen üstüne para bile verebiliyor. Rahmetli Özal'dan önce birkaç tane araba firması vardı ve koruyucu bir sistem vardı. Biz onlara muhtaçtık. Onlar da kendini geliştiremiyorlardı. Ama ne zaman rahmetli Özal Türkiye'yi dünyaya açtı ve diğer arabaların da Türkiye'ye girmesinin önünü açtı. Ancak bizim hala eskiden kurulmuş olan başka patentli arabalar bugün Türkiye'de daha fazla sattığı gibi aynı zamanda Avrupa'ya da ihraç ediyor. Bunlardan korkmamak lazım. Yerli firmamız TOGG'un korunması için elimizden gelen gayretleri göstermemiz lazım. Teknofestler gerçekten de gençlerimizin ufkunu aşmıştır. Ve kendine olan güvenini sağlamıştır. Bir sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen ve 1milyon 600 bin kişinin katıldığı başka bir etkinlik yoktur. Dolayısıyla da ben inanıyorum ki bu Türk gençliği, ülkemizdeki gençler yarın bizden çok daha iyi olacak. Bu duygu ve düşüncelerden eee bakanlığımızın bütçesinin hayırlı uğurlu olmasına diliyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Editör: Gülcan Aydoğdulu