Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sivaslı ilçesinde gerçekleştirilen TAKE Projesi kapsamında yapılan karabuğday tohumu dağıtımının ardından bitkilerin yeşermeye başladığını duyurdu. Proje çerçevesinde, Sivaslı ilçesinde 10 çiftçiye 200 dekar alanda ekilişi yapılmak üzere toplam 2500 kg karabuğday tohumu dağıtıldı.
İlçe Müdürlüğü teknik personelleri tarafından yapılan arazilerdeki kontrollerde, ekilen karabuğdayların başarılı bir şekilde toprakla buluşarak yeşermeye başladığı gözlemlendi. Karabuğdayın, glüten içermemesi nedeniyle çölyak hastaları ve gıda toleransı sorunu yaşayan bireyler için özellikle faydalı olduğu belirtilirken, içerdiği rubin P1 vitamini sayesinde kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğu, yüksek kan basıncını dengelediği ve bağırsak dolaşımını düzenleyici etkilerinin bulunduğu vurgulandı. Ayrıca, düşük yağ oranı ve glüten içermemesi nedeniyle sağlıklı bir alternatif olarak tüketilebileceği ifade edildi.
Karabuğday, genellikle haşlanarak çorba, bulgur veya pilav olarak tüketilen bir bitki olup, İlkbahar geç donlarından sonra ekilişi yapılmış ve tohumlar, en geç 10 gün içerisinde topraktan çıkmıştır. Dekara 3,5 ile 8 kg arasında tohum kullanımı yapılan karabuğday, danelerinin en az yüzde 75’i kahverengileştiğinde hasat edilebilecek. Bu proje sayesinde, Sivaslı’da karabuğday üretimi artarken, aynı zamanda çiftçilere yeni bir gelir kaynağı ve sağlıklı gıda üretim imkanı sunulmuş oldu. Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, projeyle ilgili çalışmaların devam edeceğini ve tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi adına benzer projelerin ilerleyen dönemde hayata geçirileceğini belirtti.