Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kent Belleği Projesi Sorumlusu Ömer Aşcı, tarafından yapılan açıklamada, 12. yüzyıla ait önemli bir tarihî olay ilk kez belgeler ışığında kamuoyuyla paylaşıldı. Aşcı’nın verdiği bilgiye göre, 1113 yılında Bizans İmparatoru I. Aleksios Komnenos, Selçuklu akınlarına karşı koymak amacıyla büyük bir orduyla Uşak Ovası’nda karargâh kurmuştur. Bu bilgi, Bizans tarih yazımının en önemli kaynaklarından biri olan, İmparator I. Aleksios’un kızı Prenses Anna Komnenos tarafından kaleme alınan “Alexiad” adlı eserde yer almaktadır.

1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nin ardından Anadolu’nun kapıları Türklere açılmış, Selçuklu Orduları kısa sürede Batı Anadolu’ya kadar ilerleyerek Bizans’ın egemenliğini tehdit etmeye başlamıştı. Bu süreçte Bizans İmparatorluğu iç karışıklıklarla sarsılmış, tahta çıkan isimler sıklıkla değişmişti. 1078 yılında Bizans Generali III. Nikiforos Botaneiates, Anadolu’daki güçleri arkasına alarak İznik’e yürümüş ve burada imparator ilan edilmişti. Bu dönemde onun yanında görev alan ve akrabası olan Aleksios Komnenos, birkaç yıl sonra, 1081’de Bizans tahtına çıkarak istikrar sağlamıştı.

Uşak’ta Tıbbi Laboratuvar Çalışanları Haftası Kutlandı Uşak’ta Tıbbi Laboratuvar Çalışanları Haftası Kutlandı

1113 yılına gelindiğinde, Anadolu Selçuklu Sultanı Şahinşah (kimi kaynaklarda Melikşah’ın oğlu olarak geçer) Bizans İmparatoru Aleksios Komnenos’un hastalığından faydalanarak yeni bir sefer başlattı. Selçuklu kuvvetleri İznik’e kadar ilerledi ve bölgeyi denetimi altına aldı. Bu saldırılar sırasında İznik Valisi Eustathios Kamytzes Selçuklular tarafından esir alındı. Ancak Kamytzes, bir çatışma sırasında yaşanan kargaşadan yararlanarak Selçuklu kampından kaçmayı başardı. Anna Komnenos’un yazdığına göre, silahlı bir Kelt savaşçısının yardımıyla at temin eden Kamytzes, Alaşehir (Philadelphia) ile Eğrigöz (bugünkü Gediz) arasındaki Uşak Ovası’na ulaşarak, burada karargâh kurmuş olan İmparator Aleksios’un yanına vardı.

Anna Komnenos, eserinde bu durumu şu sözlerle anlatır: “Kamytzes bu sırada, tutsak olarak Türklerle birlikte bulunuyordu; çatışmanın yapıldığı yerde o anda egemen olan kargaşayı fark edince ve bazı kişilerin kaçtığını, diğerlerinin kovaladığını görünce, kaçışını önceden hesaplamış kararlı bir insan olarak yola koyuldu. Rastladığı, tepeden tırnağa silahlı bir Kelt ona bir at verdi. Bu atla yolculuğunu sürdürdü ve Alaşehir ile Eğrigöz arasındaki ovada, yani Uşak Ovası'nda ordugâh kurmuş olan imparatorun yanına geldi. Bu ova, üzerinde bir değil birkaç ordunun konaklamasına yetecek kadar genişti.” İmparator Aleksios, Kamytzes’i sağ salim gördüğü için Tanrı’ya şükür ettiğini belirttikten sonra, onu başkente göndererek orada yaşananları anlatmasını istedi.

Muhabir: Melike Pancarcı