Uşak Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (UDAM) ile Uşak İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü işbirliğiyle "6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri 2. Yıl Dönümü Anma Programı ve Sertifika Töreni" gerçekleştirildi. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımız anılırken "Arama-Kurtarma Tecrübeleri Paylaşımı" konulu bir panel de yapıldı. Ayrıca, Destek AFAD Gönüllülerine Vali Dr. Naci Aktaş tarafından sertifikaları takdim edildi.
Programın açılış konuşmalarını Uşak Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ada, AFAD İl Müdürü Burak Edin, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş ve Vali Dr. Naci Aktaş gerçekleştirdi. Uşak İl Müftüsü Burhan Çakır ise 6 Şubat Depremlerinde hayatını yitirenler için dua etti.
UDAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ada, zor dönemlerde hemen bir araya gelmenin ve dayanışma yeteneğinin milletimizin en önemli özelliklerinden biri olduğunu söyleyerek düzenlenen programın bir amacının da milletimizin bu özelliğini vurgulamak ve farkındalık yaratmak olduğunu belirtti. Türkiye'nin depremselliğinin yüksek olan bir bölgede bulunduğunu, bu nedenler depremlerin hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olduğunu belirten Dr. Ada, afet bilincinin kazanılmasının önemini ve afetlere dirençli yapıların önemini vurguladı. Programın gerçekleşmesinde destek olan tüm kurumlara teşekkür eden UDAM Müdürü Ada, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diledi.
Uşak il AFAD Müdürü Burak Edin, 11 ilimizde yaklaşık 14 milyon insanımızı etkileyen asrın felaketinde 35 bin 250 kişilik ulusal ve uluslararası kurtarma ordusu ile 26 bin 32 enkazda kurtarma faaliyetlerinin yapıldığını belirterek ‘‘Türkiye’nin kadim devlet aklı depremin ilk anından itibaren çok hızlı reaksiyon göstererek Kahramanmaraş depremlerine müdahale etmiştir. Bizler de Uşak AFAD İl Müdürlüğü olarak depremin ilk günü Hatay’a intikal ettik ve Samandağ ilçesinde 11 gün kesintisiz kurtarma faaliyetleri icra ettik. Bugün buradan tüm afetlerde adanmışlık ve fedakârlıkla mücadele eden, arama-kurtarma yapan AFAD gönüllerimize teşekkür ediyorum. Verdiğimiz eğitimlere katılan ve Destek AFAD Gönüllüsü olan vatandaşlarımızı da tebrik ediyorum. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden insanlarımızı bir kez daha rahmetle yad ediyorum’’ ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş yaptığı konuşmada 11 ilimizi etkileyen asrın felaketinde, "Asrın Birlikteliği" ile hareket eden necip milletimize ve arama kurtarma faaliyetlerine katılan herkese şükranlarını iletti. Rektör Savaş “2 yıl önce acı bir deprem felaketine uyandık. Bulunmuş olduğu alan itibariyle yaklaşık 14 milyon insanımız etkilendi. Afetlerden dersler çıkarmamız gerekir. Deprem bilincini çocukluktan itibaren tüm halkımıza kazandırmalıyız. Binalar inşa ederken, ilgili fen kuralları takip edilmeli, depremsellik durumunu göz önüne almalı ve bilimin ışığında yapıların tasarlanması gerekliliğini unutmamalıyız. Asrın felaketini yaşadığımız 6 Şubat depremlerinde kaybettiğimiz canlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Cenab-ı Hak bizlere böyle bir acıyı bir daha göstermesin’’ şeklinde konuştu.
Vali Dr. Naci Aktaş programda yaptığı konuşmada Ülkemizin tarihindeki en büyük felaketi olarak kayda geçen 6 Şubat depremleri sonrasında milletimizin gösterdiği dayanışma ve birlik ile “Asrın Felaketi”nin “Asrın Birlikteliğine" dönüştüğünün altını çizerek şunları aktardı: ‘‘Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, başta İçişleri Bakanlığımız ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız olmak üzere Devletimizin bütün kurumları, ilk andan itibaren milletimizle birlikte kenetlenip yaraların sarılması için büyük çaba göstererek afetzede vatandaşlarımızın güçlü ve güvenli yuvalarına kavuşmaları için çalışmaktadır. “Yardım Gönülden Gelir” sözünü ilke edinerek deprem bölgelerimizdeki vatandaşlarımıza yaşanan felaketin ilk gününden itibaren yardımcı olan ve destek sağlayan AFAD gönüllülerimize, arama kurtarma ekiplerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve kıymetli hemşehrilerimize bir kez daha teşekkür ederim. 6 Şubat depreminin yıl dönümünde, böyle acıların ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyor; depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Rabbim milletimizi afetlerden ve felaketlerden korusun.’’
Açılış konuşmalarının ardından Destek AFAD görevlilerine sertifikaları verildi.
Panelde Arama-Kurtarma Deneyimleri Paylaşıldı
Program kapsamında iki oturum şeklinde gerçekleştirilen "Arama-Kurtarma Tecrübeleri Paylaşımı" konulu panelde, afetlerde arama-kurtarma çalışmalarında görev almış uzmanlar deneyimlerini paylaştı.
Moderatörlüğü Uşak Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Zuhal Özçetin tarafından yürütülen birinci oturumda Ahmet Buran (İHH Arama Kurtarma Uşak), Osman Demir (MEB Arama Kurtarma Birimi), Ramazan Duran (Uşak Belediyesi, Uşak İtfaiyesi) ve Ertan Ertuğrul (Anadolu Kaplanları Motosiklet Kulübü) panelist olarak yer aldı. Deprem süresince yaşadıklarını, deneyimlerini ve yürüttükleri faaliyetleri anlattılar.
Panelde Depreme Karşı Bilinç ve Hazırlık Vurgulandı
İkinci oturumun moderatörlüğünü ise Uşak İl AFAD Müdürlüğünden Dr. Utku Köker üstlenirken, Aydın Sarısaman (Uşak Üniversitesi Afet Acil Arama ve Kurtarma Birimi), Muhammet Gündüz (Türkiye Diyanet Vakfı Arama Kurtarma Ekibi), Osman Tunaboylu (Uşak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Arama Kurtarma Ekibi) ve Muhammed Kahraman (TÜGVA Uşak İl Temsilciliği) yaptıkları çalışmaları ve tecrübelerini aktardılar.