Türk Sağlık-Sen Uşak Şube Başkanı Mehmet Özkuk, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Yönetmeliğin ‘Aile hekimliği birimine kişi kaydı ve aile hekimi seçimine ilişkin esaslar’ başlıklı 8. Maddesine 8 ve 9. Fıkralar eklenerek; bölgeye yeni aile hekimliği birimi veya aile sağlığı merkezi açılması, ikamet amacıyla kişinin yer değiştirmesi, aile hekimliği biriminin kapatılması, gezici ve yerinde sağlık hizmeti veren aile hekimliği biriminin değişmesi, göçmen sağlığı merkezi veya yabancı uyruklular polikliniğinden hizmet alınması, hizmet kalitesini geliştirmek ve iş yükü dağılımını dengelemek amacıyla ülke genelinde aile hekimi başına düşen nüfus esas alınarak aile hekimliği birimleri arasındaki nüfus dağılımının düzenlenmesi hallerinden en az birinin gerçekleşmesi halinde Bakanlık veya müdürlük tarafından resen kişilerin aile hekimi kayıtları değiştirilebilecektir.

Kayıtları değişenler 1 ay sonunda yeniden değişiklik yapabilecek olup, bu durumda kayıtlı kişi sayısının entegre sağlık hizmeti sunulan yerler için 1650’nin, cezaevi birimlerinde 1000’in, diğer birimlerde ise 2700’ün altına inmeyecek şekilde ve entegre sağlık hizmeti sunulan aile hekimliği birimlerinde 2.100, cezaevi aile hekimliği birimlerinde 2.000 ve diğer aile hekimliği birimlerinde ise 3.500 kişinin üzerinde kişi kaydı yapılmaması esas alınacaktır. Yönetmeliğin ‘Çalışma saatleri’ başlıklı 10. Maddesine göre nöbet tutan personele sadece nöbet ücreti ödeneceği, nöbet izni verilmeyeceği açıkça düzenlenmiştir. Ayrıca entegre sağlık hizmeti kapsamında çalışanlar bu madde kapsamı dışında tutulmuştur.

Uşak’ta iki ayda 37 zehir taciri yakalandı Uşak’ta iki ayda 37 zehir taciri yakalandı

Entegre sağlık hizmeti sunulan yerlerde acil sağlık hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler ayaktan tedavi ve hizmetin yataklı sunulmasına göre ayrılmıştır. Bu kapsamda hekimler icap ve aktif nöbet şeklinde, aile sağlığı çalışanları ise sadece aktif nöbet şeklinde çalışabileceklerdir. Bu nöbetler nedeniyle ayrıca nöbet ücreti ödenmeyecek, nöbet izni kullandırılmayacaktır. Aile hekimlerinin 96 saat ve 5 nöbet altında kalması halinde ise aile hekiminin talebine göre işlem yapılacaktır. Ölüm belgesi düzenleme (defin ruhsatı) ile yerinde adli ölü muayenesi hizmetleri kapsamından tutulan nöbetlerden entegre aile hekimleri çıkarılmıştır.

Aile hekimlerinin yerleştirme işlemleri yeniden düzenlenmiş, yedek liste uygulaması kaldırılmıştır. Aile hekimliği uzmanları yerleştirilmelerinde kontenjan olmaması halinde hizmet puanına göre yerleştirme yapılacağı ve bu kontenjanın aile sağlığı merkezindeki pozisyonların %50’si olarak uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Sözleşmeli aile sağlığı çalışanlarının yerleştirme işlemlerine ilişkin madde yeniden düzenlenmiştir. Sözleşmeli aile sağlığı çalışanı ile sözleşme imzalanabilmesi için aile hekiminin talebi şartı aranmayacaktır. Ancak aile hekiminin bir ay içerisinde aile sağlığı çalışanı ile anlaşamaması durumunda, bu nitelikteki personel doğrudan kadrolarının bulunduğu ilin müdürlüğüne başvuruda bulunacak ve müdürlükçe aile hekimlerinin de görüşü alınarak sözleşme imzalanacak.”

Muhabir: YAVUZ KUŞDEMİR