Ki̇tap (1)

Uşak’ta faaliyet gösteren Logos Düşünce Derneği, bayram tatiline ve İl Halk Kütüphanesi’nin kapalı olmasına rağmen kitap okuma toplantısını aksatmadı. Bu kez mekân, şehrin sanata ev sahipliği yapan önemli noktalarından biri olan Dilşat Sanat Atölyesi oldu. Dernek üyeleri, bu özel toplantıda çağdaş edebiyatın usta kalemlerinden Yekta Kopan’ın “Belki Yaz Erken Gelir” adlı kitabını birlikte okuyup değerlendirdi. Belki̇ Yaz Erken Geli̇r

Topal Dağcı Grubu’nun liderlerinden Hasan Peker, toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada kitabın etkileyici gücünü şu sözlerle anlattı:

“İl Halk Kütüphanesi kapalıydı, tatil vardı ama Logos Düşünce Derneği okuyordu. Biz de buluşmamızı Dilşat Kaya Sanat Atölyesi'nde gerçekleştirdik. Bu toplantımızda Yekta Kopan’ın ‘Belki Yaz Erken Gelir’ kitabını konuştuk. Yazarın sade ama derin Türkçesi, çağdaş öyküye kattığı incelik hepimizi büyüledi. Bir sayfa, hatta yarım sayfalık öyküler bile dakikalarca tartışıldı. Zamanın yetmediği nadir toplantılardan biri oldu bu. Kopan’ın anlattığı bekleyişler, umutlar ve yüzleşmeler hepimizin kalbine dokundu. İyi ki bu kitabı okuduk.”

Kitapta yer alan kısa ama anlam yüklü öyküler, toplantıya katılanları derin düşüncelere sevk etti. Katılımcılar, bazı alıntılarla toplantıyı daha da renklendirdi. Özellikle “Canbaz” adlı öyküde geçen şu satırlar toplantının en çok konuşulan bölümlerinden biri oldu:

“Belki bu yıl, hayatını bir hayvan olarak da yaşayabileceğini öğrenirsin. Kötülükleri unutur, her sabah başka bir ağacın dibinde doğrulursun. Bir kedinin sözüne ne kadar güvenirsin bilmem ama dedim ya, belki bu yıl en güzel yılın olur.” Ki̇tap (3)

Uşak’ta İşçi Servisleri Çarpıştı: 20 Yaralı Uşak’ta İşçi Servisleri Çarpıştı: 20 Yaralı

Yine “Basit Bir Soru” adlı öyküden yapılan bir başka vurucu alıntı ise okuma yolculuğunun ruhunu yansıttı:

“Bugün ve bugüne kadar çıktığınız her okuma yolculuğunda anlatılan şeyin sizi doyurması için daha çok sordunuz. Çünkü siz okumakla ilgili hiçbir yolculuktan korkmadınız. Bir nehrin kıyısındasın şimdi… Şu ana kadar okudunuz. Peki ya şu andan sonra?”

Logos Düşünce Derneği’nin bu anlamlı buluşması, edebiyatın mekânlardan bağımsız birleştirici gücünü bir kez daha ortaya koyarken, katılımcılar bu tür etkinliklerin yalnızca bir kitap okuma faaliyeti değil, aynı zamanda bireyin içsel yolculuğuna ışık tutan bir deneyim olduğunu söylediler. Bayram tatili boyunca birçok kapı kapanmış olabilir, ama Logos Düşünce Derneği için edebiyatın kapısı sonuna kadar açıktı. 

Editör: Yavuz Kuşdemir