Uşak’ın tarihi fotoğraf ve anılarını anlatan Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kent Belleği Projesi Sorumlusu Ömer Aşcı, Uşak Ünalan Mahallesi Cimcim Sokak'tan 30 yıl arayla iki fotoğraf paylaştı.
Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kent Belleği Projesi Sorumlusu Ömer Aşcı, Uşak'ın tarihi yapılarıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Aşcı, şehrin Ünalan Mahallesi Cimcim Sokak'ta yer alan ve 1896 yılına tarihlenen Cimcim Çeşmesi hakkında bilgiler verdi.
Aşcı'nın açıklamalarına göre, Cimcim Çeşmesi'nin yapımında kullanılan kesme taşlar, onu mimari açıdan oldukça gösterişli kılmaktadır. Çeşmenin her iki yüzünde basık yuvarlak silmeli kemerler bulunurken, köşe dolgularındaki kabartma ay yıldız motifleri de yapıyı süslemektedir. Özellikle kıvrımlarındaki taş oyma sanatı, dönemin en zarif örneklerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Çeşmenin kitabesinde ise şu ifadeler yer almaktadır: “Toplanıp ehli mürüvvet yaptılar bu çeşmeyi, Oldu çari ab feyz harü şevrullah ile, Görmek istersen eğer dünyada ab-ı kevseri, Çeşme-i Cimcimden iç bi kâse aşkullah ile. Sene 1316 (1896).”
Çeşme, şehir merkezine yakın olan Halit Ziya İlköğretim Okulu'nun yakınında bulunuyor. Ancak, ilk yapıldığı yer, 1 Eylül İlkokulundan Stadyum'a giden yolun sağ tarafındaki Postacı Ahmet'in evinin köşesiydi. Çeşme, bu evin inşa edilebilmesi için yerinden sökülüp, Uşak Belediye Cami yanına taşındı. Sonraki yıllarda ise, dönemin Belediye Başkanı Erhan Akçay'ın başkanlık döneminde, Bir Eylül İlkokulu karşısına tekrar taşındı. Cimcim Çeşmesi, Uşak'ın tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olarak, hem mimari zarafeti hem de taşıdığı tarihsel değerle şehre ait önemli bir sembol haline gelmiştir.