Ülkemizde gittikçe azalan su kaynaklarının verimli kullanılması için Ulusal Su Seferberliği başlatan Tarım ve Orman Bakanlığı, kentsel su verimliliğini sağlamak amacıyla yayınladığı Kurakçıl Peyzaj Uygulamaları Rehberinde, ESBAŞ’ın Ege Serbest Bölgesinde kurduğu kurakçıl peyzaj alanlarını ülkemizdeki en başarılı uygulama olarak örnek gösterdi. Ege Serbest Bölgesinde 215 bin m2 peyzaj alanı kuran ve bakımını yürüten ESBAŞ, su verimliliğini sağlamak amacıyla bölgede 2019 yılında kurmaya başladığı kurakçıl peyzaj projelerini yıldan yıla arttırarak 3.5 dönümde hayata geçirmiş bulunuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı rehberde, zengin bitki türleri ve çim alanlarla tasarlanan peyzaj uygulamasında, İzmir mevsim koşullarında metrekarede günlük 6 litre su kullanılarak yılda 150 gün sulama ile yılda 900 ton su tüketildiği belirtilirken, ESBAŞ’ın kurakçıl peyzaj alanlarında ise günlük su ihtiyacının 6 litreden 3 litreye düşürüldüğü, yılda 150 gün yerine 30 gün sulama yapılarak yıllık tüketimin 900 tondan 90 tona düşürüldüğü ve 810 ton su tasarrufu sağlandığı vurgulandı.

ESBAŞ, Kurakçıl Peyzajı Yaygınlaştırıyor

ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, Akdeniz havzası başta olmak üzere, birçok bölgede su kaynaklarının daha da azalacağına işaret etti. Suyun en büyük kullanım alanı olan tarımda çeşitli sulama yöntemleri ile önlem alınmaya çalışılırken, kentlerdeki peyzaj alanlarında da su tüketimini minimum seviyeye indirmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Dr. Faruk Güler, tüm belediyelerin de yeşil alanlarında su dostu tasarımları yaygınlaştırması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dördüncü Yargı Reformu Strateji Belgesini Açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dördüncü Yargı Reformu Strateji Belgesini Açıkladı

Toplamda 2.5 milyon metrekare alana sahip olan Ege Serbest Bölgesinde 215 bin m2 yeşil alan bulunduğunu söyleyen Dr. Faruk Güler, “ESBAŞ Teknik İşler Peyzaj Birimi olarak Ege Serbest Bölgesinde gerçekleştirdiğimiz tüm peyzaj tasarım ve uygulamalarımızda suyun etkin ve tasarruflu kullanımı ilkesine uygun olarak 2019 yılında, Gündüz Sokak köşesinde bulunan alanı ‘Kurakçıl Peyzaj Parkı’ olarak projelendirdik. Bölgedeki firmaları da bilgilendirmek için kurakçıl peyzaj uygulamasının sahip olduğu felsefeyi anlatan bir de tabelanın yerleştirildiği parkta bölgenin iklim koşullarına uygun, az su ihtiyacı olan sukulent ve kaktüs gibi bitkileri tercih ettik. Sulama için de suyun tasarruflu akışını sağlayan damlama sulama sistemi kurduk. Bitkilerin dışında kalan toprak yüzeyleri ise çim gibi çok su isteyen bitkisel doku yerine hem toprağın nemini tutmaya yarayan hem de estetik görsellik sağlayan doğal çakıl kırıkları, cüruf gibi yapısal peyzaj malzemeleri ile kaplandı” diye konuştu. Esbaş Kurakçıl Peyzaj2

ESBAŞ, Su Verimliliğini Arttırmak İçin Yatırım Seferberliği Başlattı

Geçtiğimiz yaz İzmir’e su sağlayan barajlardaki doluluk oranının tarihindeki en dip seviyelere düşmesi nedeniyle harekete geçtiklerini ve Ege Serbest Bölgesindeki üretimin su krizinden en az etkilenmesi için 2024 yılında yatırım seferberliği başlattıklarını hatırlatan Dr. Faruk Güler, geri dönüşüm sularının kullanımını ve yağmur suyu hasadını sağlayacak yatırımları hayata geçirmeye başladıklarını vurguladı.

Bölgedeki firmaların da suyun verimli kullanımına dikkat çekmek için geçtiğimiz yıl ‘Su Zirvesi’ni düzenlediklerini hatırlatan Dr. Faruk Güler, sanayicilerle birlikte Ege Serbest Bölgesinde sürdürülebilir bir su yönetim stratejisini acil olarak hayata geçirmek için yol haritası belirlediklerini vurguladı.

Dr. Faruk Güler, ESBAŞ Ege Serbest Bölgesinin genişleme alanında yeni inşa ettikleri binalarda su dostu uygulamalar gerçekleştirdiklerini belirterek, “Yeni yaptığımız binalarda yağmur suyunu toplayıp kullanabiliyoruz. Günde 25 bin kişiye yemek üreten ESBAŞ Yemek Üretim Tesisimizde, bulaşıkhaneden çıkan suyu arıtarak sulama suyuna dönüştürüyoruz. Bu fabrikamızda su tüketimini yarı yarıya azaltacak çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Bölgemizdeki firmaların yağmur hasadı için ilave tank yatırımı yapmasını istiyoruz. Su olmadan üretim proseslerinde soğutma ve yıkama yapmanın alternatiflerini oluşturmak gerekiyor. Bölgemizde su verimliliğini arttırmak için bölgemizdeki firmalarla birlikte çalışıyoruz.”

Muhabir: Haber Merkezi