Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programıyla; iş hızlandırma eğitimlerinden mentörlüğe, ağ kurma imkânlarından fon sağlama kolaylıklarına kadar pek çok alanda, temiz teknoloji girişimlerinin hayata geçmesi ve ölçeklenmesinde ihtiyaç duyulan her türlü desteği sağlıyoruz” dedi. Türkiye’de yeşil ve sürdürülebilir teknolojilere odaklanan en önemli girişim hızlandırma programlarından biri olan Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı (Global Cleantech Innovation Programme-GCIP) 2024 Türkiye Hızlandırıcı Ödül Töreni; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ile UNIDO Türkiye Başkanı Süleyman Yılmaz’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Bakan Kacır, Türkiye olarak, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve çevre yatırımlarına sağlanan kapsamlı teşviklerle, 2012’den bu yana toplam yatırım büyüklüğü 1,5 trilyon lirayı aşan 16 bin 624 yatırımın önünü açtıklarını belirterek, şunları söyledi:
ÇEVRE DOSTU ÜRETİM: Enerji sektöründe doğayla uyumlu ve yenilikçi bir dönüşüm anlayışıyla; elektrik kurulu gücümüzde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 58'e yükselttik. Türkiye Yüzyılı’nda yeşil dönüşümü gerçekleştirmeyi, ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmak ve daha çevre dostu üretim modellerini hayata geçirmek adına öncelikli hedef olarak belirledik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, bu hedef doğrultusunda sanayicilerimizin yeşil dönüşüm yatırımlarında ihtiyaç duyduğu finansmana erişimi için son yıllarda da pek çok adım attık.
YEŞİL TEKNOLOJİ: Dünya Bankası iş birliğiyle yürüttüğümüz Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ve "Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projeleri" ile toplam 700 milyon dolardan fazla finansmanı; sanayicilerimize, KOBİ'lerimize ve yeşil teknoloji girişimlerine sunuyoruz. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu iş birliğinde kurduğumuz; Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformuyla, sanayimizin karbonsuzlaşma yatırımlarına 2030’a dek 5 milyar avro finansman sağlamayı öngörüyoruz.
KARBONSUZLAŞMA HEDEFİ: Karbonsuzlaşma hedeflerimize bizleri bir adım daha yaklaştıran yenilikçi teknolojiler; farklı sektörlerin doğuşuna öncülük ederken bir yandan da mevcut endüstrilerin çehresini kökten değiştiriyor. Sınırlı kaynakların verimli kullanılması adına, doğrusal ekonomiden döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde ihtiyaç duyduğumuz çok boyutlu ve bütüncül çözümler sağlıyor. Küresel ve ulusal çapta koyulan iddialı net sıfır emisyon hedeflerine, yalnızca mevcut yeşil teknolojilerin geniş ölçekte uygulanmasıyla ulaşmamız pek mümkün değil.
NET SIFIR EMİSYON: Net sıfır emisyon hedeflerinde elde edeceğimiz başarı; yenilikçi teknolojiler ile henüz gelişim aşamasında olan fakat olgunlaşmayı ve ticarileşmeyi bekleyen teknolojilerin ışığında şekillenecek. Gerçekleştirilen çalışmalar, temiz teknolojilere yönelik talebin 2035’e kadar yıllık 2 trilyon dolarlık bir ekonomi oluşturacağını ifade ediyor. Yeşil teknolojilerin yalnızca müşterisi ve pazarı olmayı; Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda teknolojinin öncü ülkelerinden biri olma iradesini gösteren Türkiye için asla bir seçenek olarak görmüyoruz. Yeşil dönüşümün teknolojide meydana getirdiği paradigma değişimlerini; Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizin büyümesi ve kalkınması için tarihi bir fırsat penceresi olarak değerlendiriyoruz.
22 MİLYARLIK DESTEK: Türkiye’yi yeşil teknoloji ve inovasyonda öncü bir ülke yapma vizyonumuz doğrultusunda, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemimizin harekete geçmesini sağlayacak adımları hep birlikte atalım. Ülkemizi, yeşil teknolojilerde söz sahibi konuma taşımanın reçetesi olarak da gördüğümüz bu yaklaşımı son yıllarda başarıyla uyguluyoruz. TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında; son 22 yılda, yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği alanlarında 3 bin 434 projeye ve 3 bin 746 bilim insanına 22 milyar lira destek sağladık. Yeşil Mutabakatla doğrudan ilişkili Ar-Ge ve yenilik projelerini, TÜBİTAK programlarında öncelikli olarak destekliyoruz.
TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİLİĞİ: Sanayimizi sürdürülebilir bir geleceğe taşınmada stratejik bir adım olarak gördüğümüz Türkiye Yeşil Sanayi Projesinin 175 milyon dolarlık dilimini; yeşil üretim süreçlerinde Ar-Ge ve yenilik çalışmalarının geliştirilmesi için ayırdık. Kuşkusuz, attığımız tüm bu adımlarla; 208 üniversitemizde, araştırma altyapılarımızda ve firmalarımızda binlerce araştırmacımızın ortaya koyduğu çalışmaları ekonomik değere dönüştürecek olan anahtar, teknoloji girişimciliğidir.
TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİ: Daha fazla yeşil teknoloji girişimi çıkarmak, binlerce genç girişimcinin hayallerini projelere, projelerini de girişimlere dönüştürmelerine olanak sağlamak, öncelikli amacımız. Bu istikamette; teknoparklarımızda sürdürülebilirlik alanında faaliyet gösteren 346 teknoloji girişimini destekledik. Ülkemizde tohum ve tohum öncesi aşamadaki girişimlerin en büyük destekçisi konumundaki TÜBİTAK BiGG Programı kapsamında, yeşil teknolojilerde 276 girişimin kurulmasını sağladık.
HER TÜRLÜ DESTEĞİ SAĞLIYORUZ: Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programıyla iş hızlandırma eğitimlerinden mentörlüğe, ağ kurma imkânlarından fon sağlama kolaylıklarına kadar pek çok alanda, temiz teknoloji girişimlerinin hayata geçmesi ve ölçeklenmesinde ihtiyaç duyulan her türlü desteği sağlıyoruz. Program kapsamında, bugüne kadar yürütülen ilk altı çağrıda, 167 girişimi mentörlük ve hızlandırma eğitimleriyle buluşturmuştuk. Geçtiğimiz yıl açtığımız yedinci çağrıya da 103 girişim başvurdu. Başvurular arasından 36 takım, mentörlük ve hızlandırma eğitimine katılma hakkı elde etti. Bu 36 takımın 23’ünün liderliğini kadın girişimcilerin yapması, bizler adına ayrı bir umut vesilesi.
ÜLKEMİZİ DEVLER LİGİNE TAŞIYACAĞIZ: Teknoloji geliştirme imkanlarına erişimi temel bir insan hakkı olarak gören bir yaklaşımla; ülkemizi teknoloji üretmede ve geliştirmede devler ligine taşıyacağız. Türkiye'den 100 bin teknoloji girişiminin doğmasını ve aralarından 100 girişimin 2030’a kadar milyar dolar değerlemeyi aşmasını sağlayacağız. Dereceye giren takımlarımız, ilk kez bu yıl Türkiye’de gerçekleştirilecek Global Cleantech Innovation Days etkinliğinde ülkemizi temsil edecekler. Buradan girişimcilik ekosistemimizin tüm paydaşlarına da açık çağrıda bulunmak istiyorum. Türkiye Yüzyılı’nda, teknoloji girişimciliğinin ekonomide hep birlikte yazacağımız yeni başarı hikayesinde ana aktör olması için Bakanlık olarak tüm imkanlarımızı seferber etmeyi sürdüreceğiz.
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Ödül töreninde, GCIP Türkiye Hızlandırıcısında ilk 10’a giren finalist takımlara plaketleri takdim edildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile TÜBİTAK iş birliğinde kadın girişimcilere yönelik ödüller de sahiplerini buldu. Bu kapsamda da “Toplumsal Etkide Öncü Kadın Girişimci Desteği”, “Yenilikçi Kadın Girişimci Desteği”, “En İyi Gelişim Gösteren Kadın Girişimci Desteği” ve “Genç Kadın Girişimci Desteği” kategorilerinde ödüller verildi.