Uşak İl Tarım ve Orman Müdürü Serkan Bilir, yaptığı açıklamada; “Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretimini Geliştirme Projeleri” kapsamında ilimizde Kuşburnu Üretimini Geliştirme Projesi; 4 ilçede 6 köyümüzde 12 üreticimize fidan dağıtımı ile uygulanmaya başladı. İlimizde proje yüzde 75 devlet yüzde 25 üretici katkılı olarak uygulanacak ve yaklaşık 25 dekar alanda dikimi yapılacak. Eğlence Köyünde yapılan kuşburnu fidanı dağıtımına İl Müdürü Serkan Bilir ve Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mehmet Fatih Çelen katıldı. Fidan dağıtımından sonra bir üreticimizin bahçesinde örnek olarak kuşburnu fidanı dikimi yapıldı, kuşburnu yetiştiriciliği hakkında üreticilerimize bilgilendirmede bulunuldu. Üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda, ilimize uygun ürün ve çeşitlerle ürün desenini arttırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Kuşburnu yetiştiriciliği hakkında konuşma gerçekleştiren Tarım Müdürü Bilir; “Kuşburnu yetiştiriciliği, sağlık açısından önemli bir bitki olmasının yanı sıra ekonomik getirisi de yüksek bir tarımsal uğraştır. Kuşburnu, toplum arasında çeşitli isimlerle anılan ve dünya çapında yaygın olarak kullanılan önemli bir bitkidir. Marmelat, reçel, pekmez, meyve suyu ve bitki çayı gibi ürünlerin yapımında sıklıkla kullanılır. Özellikle yüksek C vitamini içeriğiyle bilinen en zengin meyvelerden biri olan kuşburnu, sağlık açısından giderek daha fazla ilgi görmektedir. Kuşburnu bitkisi, Orta ve Batı Asya’dan Kafkasya’ya, Avrupa’dan Kuzeybatı Afrika’ya ve İran’ın kuzey ve batı bölgelerine kadar geniş bir coğrafyada doğal olarak yetişir. Düşük sıcaklıklara ve kurak koşullara dayanıklı olduğundan, geniş bir yayılış alanına sahiptir. Türkiye’nin her bölgesinde bulunabilir ve genellikle yerel halk tarafından toplanır. Ancak, dengeli ve standart bir üretim olmaması ve talebin yüksek olması nedeniyle işlenecek meyve temininde zorluklar yaşanabilir. Üretim genellikle doğadan toplama şeklinde gerçekleşir ve ekonomiye önemli katkılar sağlar” şeklinde konuştu.
Kuşburnu Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Yapısının önemini vurgulayan Müdür Bilir; “İklim ve toprak yapısı, kuşburnu bitkisinin sağlıklı büyümesi, verimli meyve vermesi ve kaliteli ürün elde edilmesi açısından oldukça önemlidir. Kuşburnu, genellikle serin ve ılıman iklimleri tercih eder. Bu nedenle, Kuzey Ege, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz’in yüksek rakımlı bölgeleri, kuşburnu yetiştiriciliği için idealdir. Soğuk kışlara dayanıklı olan kuşburnu bitkisi, kışın soğuk geçtiği bölgelerde daha sağlıklı gelişir. Ancak, aşırı sıcaklık ve nemden hoşlanmayan kuşburnu, sıcak ve nemli bölgelerde yetiştirilmemelidir. Toprak yapısı da kuşburnu yetiştiriciliğinde dikkate alınması gereken bir faktördür. Kuşburnu genellikle kireçli toprakları tercih eder, ancak her türlü toprak yapısında yetiştirilebilir. Verimli ve drenajı iyi olan topraklar, bitkinin köklerinin sağlıklı gelişmesini sağlar” ifadelerini kullandı.