Kış çayı, gribal hastalıkların yaygın olarak görüldüğü soğuk günlerde kişinin bağışıklığı güçlendirmek adına tüketilen içerisinde ıhlamur, kuşburnu, zencefil, zerdeçal, rezene, elma ve limon gibi besinlerin yer aldığı bitki çayıdır. Vücut direncini artırmak adına hazırlanan bu çay içerisine bal, Hindistan cevizi, tarçın ve karanfil gibi antioksidan gıdalar da katılabilir. Böylelikle sağlığa birçok faydasının bulunmasının yanında lezzetli de olmaktadır. Evde kolaylıkla hazırlanabilen kış çayı, kişinin tüketim amacına göre içeriği de farklılık gösterebilir.

Kış Çayı İçindekiler Nelerdir?

Kış çayı karışımı içerisinde meyve, baharatlar, bitkiler ve doğal tatlandırıcılar yer alır. Kış çayının içeriği kişinin tercihine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kış çayında şu besinler yer alır:

Kış çayının temelini oluşturan siyah çay ya da yeşil çay, Hafif acılığıyla bilinen karanfil, Nane aroması katan anason, Isıtma konusunda etkili olan baharat zencefil, Lezzet katan baharatlar arasında yer alan tarçın, Portakal, elma, kuşburnu ve limon gibi meyveler, Ferah tat vermesi için nane, Vücudu yatıştırmak için adaçayı ya da melisa, Doğal tatlandırıcı görevi gören bal ve Tadını dengelemek için Hindistan cevizi.

Kış Çayı Faydaları Nelerdir?

Kış çayının en temel faydası bağışıklığı güçlendirmek ve kişinin vücudunda rahatlama sağlamaktır. Vücudun içerden sıcak olmasını sağlayan kış çayı sindirim sistemine, boğaz ağrısına ve strese karşı tüketilebilir. Kış çayının faydaları şöyle sıralanabilir:

Bağışıklığı güçlendirir, Grip semptomlarını azaltır, balgam söktürücü etki gösterip öksürüğe iyi gelir, Sindirime yardımcı olur, Kan şekerini düzenler, Vücuttaki enfeksiyonu azaltır, Enerji verir, daha dinç kalmaya yardımcı olur, Stresin azalmasını sağlar, Bağışıklığı güçlendirir, Kış çayı içerisindeki birçok bitki, baharat ve doğal tatlandırıcılar antioksidan görevi görerek kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bu da hastalıklara karşı güçlenmeyi destekler.

GRİBE VE ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİR

Kış aylarında kış çayı tüketmek, hem gribe hem de öksürüğe iyi gelir bunun yanında kişinin de daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Bitki içeren çaylar içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde öksürüğe karşı tüketilebilir. Özellikle çayın içine dahil edilen zerdeçal, zencefil ve tarçın gribe iyi gelerek öksürük belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.

SİNDİRİME YARDIMCI OLUR

Kışın ağır besinler tüketmek ve hareketsiz kalmak mide ve bağırsak problemlerine neden olur. Kış çayı içerisinde eklenen nane, zencefil ve anason bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak sindirim sistemini düzenler.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER

Kışın çok fazla kapalı alanda kalmak, hareket etmemek kan akışının bozulmasına neden olabilir. Kış çayların arasında yer alan papatya ve tarçın çayı kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine destek olur.

VÜCUTTAKİ ENFEKSİYONU AZALTIR

Vücuttaki enfeksiyonun azalmasına ve ağrıların dinmesine yardımcı olmak için kış çayından yararlanılır. Safran içeriğine sahip bir kış çayı tüketmek vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olur.

VÜCUTTAKİ ENERJİYİ ARTIRIR

Kış çayı içeriğindeki besin değerleri ve minerallerden kaynaklı olarak doğal enerji güçlendirici olarak kullanılabilir.

STRESİN AZALMASINI SAĞLAR

Kış çayı içerisinde yer alan teofilin ve kafein gibi maddeler kişinin vücudunda rahatlama sağlayarak stresin azalmasını sağlar. Böylelikle sakin ve rahat hissetmeyi destekler.

KIŞ ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Kış çayı hazırlanırken kişi kendi tercihi doğrultusunda ıhlamur, meyveler, tarçın, karanfil, bal, anason, adaçayı ya da limon gibi besinlerden yararlanılır. Bitki çaylarında olduğu gibi karşım su içerisine atılarak demlenir. Kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve bir süre bekledikten sonra tüketilir. Bu noktada önemli olan kısım malzemenin aşırıya kaçılmamasıdır. Kış çayı tarifi şöyle sıralanabilir:

Karaciğer Yağlanması: Sebepleri, Belirtileri ve Önleme Yolları Karaciğer Yağlanması: Sebepleri, Belirtileri ve Önleme Yolları

İlk olarak kış çayı yapımında kullanılacak bitki, meyve ve destekleyici ürünler belirlenir. Seçilen bitki ve meyveler yıkanır. Su kaynatılır ve kaynayan su içerisine bu karışım ilave edilir. 15 dakika kaynadıktan sonra demlenmesi için beklenir. 5-6 dakikanın ardından kış çayı tüketime hazır hale gelir.

KIŞ ÇAYI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Kış çayı ne kadar tüketilmelidir?

Kış çayı tüketirken aşırı tüketimden kaçınmak önemlidir. Bu durum içerisinde yer alan bitkilere ve meyvelere göre farklılık gösterir. Bu nedenle gün içerisinde 2-3 fincandan fazlasının tüketilmemesi önerilir.

KIŞ ÇAYI NE İŞE YARAR?

Soğuk havalarda vücut direncini artırmaya yönelik olarak tüketilen kış çayı, hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Bunun yanından boğaz ağrısına, öksürük nedeniyle oluşan göğüs ağrısına iyi gelir. Aynı zamanda bağırsak ve mide sorunlarına karşı tüketilir.(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi