Tüm belge, fotoğraf, kitap ve objelerin kütüphanesinde ve koleksiyonunda yer aldığını belirten Halim Uçar, “17 Aralık günü Uşak’ımız ve ülkemiz için aydınlık ve bereket günüdür. Çünkü Uşak Kalfa Köyünden Molla Ömer oğlu Nuri Şeker ve 50 girişimcinin önderliğiyle kurdukları Uşak Terakki ve Ziraat A.Ş tarafından ülkemizin ilk özel şeker fabrikasının temeli 6.12.1925 günü atılmış, o dönemin dev örnek şeker fabrikası 1 yıl içinde yapılarak, 17 Aralık 1926 Cuma günü açılmıştır. 17 Aralık 1926 Cuma günü aklın, inancın, üretime katkı heyecanının, fedakarlığın, devletine ve milletine güvenen çalışkan bir köylü vatandaşın bu ülke için neler yapabileceğinin görüldüğü güzel bir gündür. Bu köylü vatandaş Uşak'ın Kalfa köyünden Molla Ömer oğlu merhum Hacı Nuri Şeker (1.1.1856 / 9.7.1958)'dir. Hacı Nuri Şeker Atatürk’ün teşvik ve takdir ettiği bir Anadolu köylüsüdür” dedi.Uşak Şeker Fabrikası (9)

Hatıralarda yazıldığına göre Hacı Nuri Şeker fabrikadan imal ettiği ilk şekeri ipek kese ile Ankara’da Atatürk’e takdim etmiştir diyen Uçar, “Atatürk bu Türk köylüsünün başarısını çok takdir etmiş ve “Nuri bey Cumhuriyeti kuranlar gün gelir tartışılır, ama karın doyuranlar zamanla ilahlaşır, bunu unutma” diyerek takdirlerini ifade etmiştir Nuri Şeker Ankara’ya ikinci kez gittiğinde İsmet İnönü Nuri Şeker’i gözyaşlarıyla karşılamıştır. Fabrikanın kuruluş süreci ve devamındaki gelişmeler kitap ve hatıralarda detayıyla vardır, ilgilenenlerin bu kitapları okumalarını tavsiye ederim. Şeker Fabrikaları sadece şeker üretmez, kuruldukları bölgenin eğitim, kültür, sanat ve spor alanlarına nice katkıları vardır, Gazi Mustafa Kemal’in dediği gibi “Her Fabrika Bir Kaledir” diye konuştu.

Sağlık Müdürlüğü, Uşaklı Vatandaşları Uyardı Sağlık Müdürlüğü, Uşaklı Vatandaşları Uyardı

UŞAK ŞEKER FABRİKASI SATILMAMALIDIR

1926’lı yıllarda şeker üretmeye başlayan Şeker Fabrikalarının son yıllarda maalesef özelleştirme adı altında satılmaya ve kapatılmaya başlandığına dikkat çeken Halim Uçar şunları söyledi:

“Uşak Şeker Fabrikası da diğer şeker fabrikalarında yapıldığı gibi özelleştirme adı altında satılmamalı. Çünkü bu fabrikanın temelinde inanç, akıl, çaba, fedakârlık, dua ve alın teri vardır. Bu fabrika ürettiği şekerle bu milletin ağzını tatlandırdı, köylüye, işçiye, şoföre, mühendise, esnafa velhasıl tüm millete ekmek kapısı oldu. Bu vesileyle Uşak şeker fabrikasının kurulmasında öncülük eden merhum Hacı Nuri Şeker amcamıza, bu fabrikanın kurulmasının yolunu açan, teşvik eden Mustafa Kemal Atatürk'e, o zamanın yöneticilerine, bu millete hizmet eden bütün emek insanlarına saygı ve rahmetle anıyorum.”Uşak Şeker Fabrikası (1)Uşak Şeker Fabrikası (6)

Muhabir: Berrin Bakırcı