Günümüzde sağlıklı yaşam ve temiz beslenme trendleri giderek daha popüler hale geliyor. İnsanlar, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi olarak benimsemeye çalışıyor. Ancak bu durum bazen bir takıntıya dönüşerek kişinin hem fiziksel hem de psikolojik sağlığını tehdit edebiliyor. Ortoreksiya nervoza, sağlıklı beslenme takıntısı olarak bilinen ve son yıllarda daha fazla dikkat çeken bir yeme bozukluğudur.
Ortoreksiya nervozanın, kişinin sağlıklı beslenme konusunda aşırı bir kaygı duyması ve bu konuda kontrol edilemeyen bir takıntı geliştirmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Diyetisyen Sevgi Erdinç; “Bu kişiler, tükettikleri her gıdanın içeriğine aşırı önem verir ve zararlı olabileceğine inandıkları herhangi bir yiyeceği kesinlikle tüketmezler. Başlangıçta masum görünen bu davranış, zamanla kişinin yaşam kalitesini düşüren bir hastalığa dönüşebilir. Ortoreksiya nervozanın belirtileri arasında, besinlerin içeriklerini sürekli inceleme, organik veya işlenmemiş gıdalara takıntılı bir şekilde bağlı kalma ve bu kurallara uymayan besinlerden kaçınma yer alır. Bu kişiler, yedikleri her şeyin "mükemmel" olması gerektiğine inanır ve bu durum sosyal hayatlarını olumsuz etkiler. Örneğin, bir davete katılmaktan veya dışarıda yemek yemekten kaçınabilirler” dedi.
Ortoreksiya nervozanın, fiziksel sağlık sorunlarına da yol açabileceğini belirten Diyetisyen Erdinç; “Kişinin beslenme düzeni çok sınırlı hale geldiği için vücut, gerekli vitamin ve mineralleri alamaz. Bu da zamanla yetersiz beslenmeye, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve enerji düşüklüğüne neden olabilir. Psikolojik olarak ise kişi, sürekli kendini yetersiz hissetme, suçluluk duygusu ve stres gibi duygular yaşayabilir. Bu rahatsızlığın tedavisinde, bireyin takıntılı düşünce kalıplarını kırmak ve dengeli bir beslenme anlayışı geliştirmek esastır. Tedavi genellikle diyetisyen ve psikolog iş birliği ile yürütülür. Diyetisyen, kişinin ihtiyaçlarına uygun bir beslenme planı hazırlarken, psikolog da bireyin sağlıklı beslenme konusundaki takıntılarını azaltmaya yönelik terapi uygular. Ortoreksiya nervoza ile ilgili farkındalığın artması, bu rahatsızlığın önlenmesinde önemli bir adımdır. Sağlıklı beslenme elbette ki önemlidir, ancak bunun bir takıntıya dönüşmesi hem bedensel hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkileyebilir. Dengeli ve sürdürülebilir bir beslenme anlayışı benimsemek, bu tür sorunların önüne geçmek için temel bir adımdır” şeklinde konuştu.