UŞAK EGE ŞOK’TA İNDİRİM DEVAM EDİYOR UŞAK EGE ŞOK’TA İNDİRİM DEVAM EDİYOR

Türk Sağlık-Sen Uşak Şube Başkanı Mehmet Özkuk, yaptığı açıklamada, “Sağlık sistemimizin bir ekip işi olduğu başta Sağlık Bakanı olmak üzere bütün bürokratlar ve sağlık idarecileri tarafından sürekli dile getirilse de uygulamada bunun doğru olmadığını bütün sağlık çalışanları bilmektedir. Bilindiği üzere 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesi “Tesis Edilen Sınıfları” belirlemektedir. Sağlık sistemimizde bu sınıflardan ağırlıklı olarak; Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı bulunmaktadır. Sağlık Hizmetleri Sınıfında; Hekim, Eczacı, Ebe-Hemşire, ATT, Paramedik, Röntgen-Laboratuvar-Anestezi-Ameliyathane Teknisyeni, Sağlık Memuru,  Tıbbi Sekreter, Diyetisyen, Sosyal Çalışmacı, Odyolog, Psikoloğ vb. sağlık lisansiyerleri unvanı ile çalışılmaktadır. Genel İdare Hizmetleri Sınıfında; V.H.K.İ, Memur, Veznedar, Ambar memuru, Taşınır Kayıt Yetkilisi ve Şoför gibi unvanında çalışılmaktadır. Yardımcı Hizmetler Sınıfında ise; Hizmetli, Terzi, Berber, Gassal ve Teknisyen Yardımcısı vb. unvan ile çalışılmaktadır. Sistemde çalışan her personelin görev tanımları, alacakları her türlü ücret, mali ve sosyal hakları kanun, yönetmelik, yönerge ve genelgeler ile belirlenmiştir” dedi.

Bugün gerek Genel İdare Hizmetleri Sınıfında gerekse Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan arkadaşların sorunlarının bir kısmından söz edeceğim diyen Özkuk, “Hâli hazırdaki mevzuata göre Sağlık Hizmetleri Sınıfında 2 yıllık bir üniversite mezununun dahi ek gösterge oranı 3600 iken, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı içerisinde bir unvanda 4 yıllık yüksekokul mezunu olarak görev yapan personelin ek göstergesi 2800’dür. Bu çarpıklığın ve adaletsizliğin bir an önce çözüme kavuşması gerekmektedir. Yine Yardımcı Hizmetler Sınıfı içerisindeki bir unvanda 4 yıllık yüksekokul mezunu olarak 1. derecenin 4. kademesinden maaş alan bir personel ancak 600 ek gösterge oranından faydalanmaktadır. Bunun yanı sıra hem Genel İdare Hizmetleri Sınıfında memur unvanıyla, hem de Yardımcı Hizmetler Sınıfı içerisinde farklı unvanlarla görev yapan kamu çalışanlarına 3’lük kadro verilmediği için Yeşil Pasaport hakkından mahrum bırakılmışlardır. Öncelikle Yardımcı Hizmetler Sınıfı rafa kaldırılmalı ve bu sınıf içerisinde görev yapan bütün sağlık çalışanları Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçirilerek yılların mağduriyeti sona erdirilmelidir. Yapılacak düzenleme ile yok denecek kadar düşük olan teşvik ödemelerinde yeni bir katsayı ve yeni bir tavan oranı belirlenmelidir” diye konuştu.

Türk Sağlık-Sen Uşak Şube Başkanı Mehmet Özkuk, “Bu açıklamalar ışığında; yetkililerin sağlık hizmetlerinin bir bütün olduğu sözü havada kalmamalı ve sağlık meslek mensuplarıyla birlikte özellikle Genel İdare ve Yardımcı Hizmetler Sınıfına tabi görev yapan sağlık emekçilerinin teşvik oranlarında ivedilikle bir iyileştirme yapılmalıdır. Biz Türk Sağlık-Sen olarak diyoruz ki; Hekimimiz, Ebemiz, Hemşiremiz, Teknisyenimiz, Sağlık Memurumuz, Eczacımız, Diyetisyenimiz, Psikoloğumuz, ATT’miz, Tıbbi Sekreterimiz ne kadar kıymetli ve önemli ise; Veri Hazırlama Kontrol İşletmenimiz, Memurumuz, Ambar Memurumuz, Taşınır Kayıt Yetkilimiz, Şoförümüz, Hizmetlimiz, Terzimiz, Berberimiz ve Gassalımız da o kadar kıymetli ve de önemlidir. Sağlık Hizmetleri Sınıfındaki unvanlarda görev yapan sağlık profesyonelleri sağlık hizmetini sunarken, Genel İdare ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personeller ise altyapıyı oluşturur. Bir hastayı tedavi etmek ne kadar önemli ise; o hastaya kullanılan tıbbi ve sarf malzemesini temin etmek de o kadar önemlidir. Bir hastayı ameliyat etmek ne kadar önemli ise; o hastaya steril bir alan sağlamak da o kadar önemlidir. Bir hastaya serum ve ilaç ne kadar önemli ise; o serum ve ilacı satın alabilmek de o kadar önemlidir. Acil bir vakaya müdahale ne kadar önemli ise; o hastayı zamanında hastaneye yetiştirmek de o kadar önemlidir” dedi.

Türk Sağlık-Sen olarak çağrıda bulunduklarını vurgulayan Özkuk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlık hizmetlerinin bir bütün olarak hayata geçmesi ve tescillenmesi adına; Öncelikle ek ödeme yönetmeliği yeniden revize edilmeli, Ve gerek Sağlık profesyonellerinin gerekse Genel İdare ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan sağlık çalışanlarının ek ödeme katsayıları yükseltilmelidir. Yardımcı Hizmetler Sınıfı mülga edilmeli ve bu sınıfta görev yapan sağlık emekçileri Genel İdare Hizmetler Sınıfına ikame edilmelidir ki hem sağlığın üvey evlatları tanımından kurtulmalıdırlar, hem de yaşadıkları mali ve sosyal mağduriyetler son bulmalıdır.”

Muhabir: Berrin Bakırcı