Sivrisinek ısırıklarına karşı vücudun aşırı tepki vermesi durumudur. Genellikle kaşıntı, kızarıklık ve şişlik ile kendini gösterir. Bazı durumlarda, bu reaksiyonlar ciddi alerjik reaksiyonlara dönüşebilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir. Bu nedenle, ısırıkların önlenmesi ve uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Alerjiye sebep olan sivrisinek türleri ve alerjik reaksiyonların tedavisi, alerjinin kontrol altına alınmasında kritik rol oynar. Sivrisinek alerjisi, sivrisineğin ısırmasıyla beraber yaydığı proteine karşı vücudun verdiği alerjik reaksiyondur. Bu alerji, sivrisinek tükürüğündeki proteinlerden kaynaklanır. Eğer kişinin salgılanan tükürükteki proteine alerjisi varsa kaşıntı, şişlik ve iltihap gibi belirtiler ortaya çıkar. Sivrisinek ısırığına maruz kalan ve vücudu reaksiyon gösteren kişilerin bazı yöntemlere başvurmaları gerekir.

Sivrisinek Alerjisi Nasıl Olur?

Skeeter sendromu olarak da adlandırılan sivrisinek alerjisi, proteinlere karşı oluşan tepkimeler sonucunda ortaya çıkar. Sivrisineğin proboscis (hortum) olarak adlandırılan iğneye benzer ağzı cildi deler. Ardından kanı emerek kan dolaşımına karışan bir tükürük salgılar. Tükürükteki polipeptitlere alerjisi olan birey yaklaşık 8 ila 10 saat sonra belirtileri görmeye başlar. Sivrisinek alerjisi, küçük veya büyük sinek ısırıklarıyla oluşur. Çoğu zaman sivrisinek ısırdıktan dakikalar sonra cilt üzerinde kızarıklık ve şişkinlik meydana gelir. Bu esnada pembe veya kırmızı renkte kabarıklıklar görülür ve kaşıntılıdır. Kabarık oluşumu ertesi gün daha sert hale gelir ve rengi koyu kırmızıya döner. Kaşıntı, şişlik ve kızarıklık gibi hafif semptomların genelde 3 ve 10 gün arasında geçmesi beklenir. Fakat ciddi sivrisinek ısırığı alerjisi belirtileri eşlik ediyorsa acil müdahale ile yaşanan reaksiyonların etkisi azaltılır.

Çocuklarda sivrisinek alerjisi nasıl olur?

Bacaklardaki İstem Dışı Hareketler ve Periyodik Titreşimlere DİKKAT!
Bacaklardaki İstem Dışı Hareketler ve Periyodik Titreşimlere DİKKAT!
İçeriği Görüntüle

Sivrisinek ısırdıkça zamanla duyarsızlaşma oluşur. Bu nedenle yetişkinler çocuklara göre daha az semptom gösterir. Bağışıklık sistemi henüz güçlü olmayan çocuklar, sivrisinek ısırıklarına karşı savunmasızdır. Buna bağlı olarak sistemik alerjik reaksiyonlar veya su toplama gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda yetişkinlere göre ciltleri daha hassas olduğu için daha çok reaksiyon gösterebilirler. Genelde ısırık bölgesinde şişlik ve kırmızı renkte bir alan görülür. Kaşıntının da eşlik ettiği yerel reaksiyonlar çoğunlukla kendiliğinden geçer. Yapılan teşhis yöntemlerine göre uygun tedavi yöntemleriyle sivrisinek alerjisi belirtileri kontrol altına alınabilir. Aynı zamanda ebeveynlerinin önleyici yöntemlere başvurmaları önerilir. Sivrisineklerin olduğu alandan uzaklaşmak ve pencerelere sineklik takılarak çocukların korunması gerekir.

Sivrisinek Isırığı Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Sivrisinek ısırığı birçok alerjik reaksiyonla kendini gösterir. Bazı semptomlar ciddi olduğu için acil müdahale yapılması önemlidir. Aşağıda sivrisinek ısırığı alerjisi belirtileri sıralanmıştır:

Cilt üzerinde geniş şişlik alanları, Ağrı, Kabarcıklar, Ciltte açık veya koyu renkli kızarıklıklar, Ateş, Kaşıntı, Lezyonlar ve Isırık bölgesinde veya çevresinde kurdeşen. Yukarıdaki semptomların yanı sıra daha ciddi belirtiler de meydana gelebilir. Ateş, bulantı veya kusma, ışık hassasiyeti, baş ağrısı ve yorgunluk gibi durumlar görülüyorsa mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Zira bunlar bağışıklık sistemine zarar veren belirtilerdir ve zamanında kontrol altına alınması önemlidir.

Sivrisinek alerjisi nasıl anlaşılır?

Sivrisinek alerjisi, ısırık sonrasında cilt üzerinde meydana gelen değişikliklerle ortaya çıkar. Eğer deri üzerinde şiddetli kaşıntı ve kabarcık oluşumu varsa bu en önemli belirtileridir. Daha sonraki gün içinde kabarcık sayısı artar ve su toplamaya başlar. Geçmeyen ve şiddetli kaşıntı da alerjinin en önemli belirtilerindendir. Cilt üzerinde ısırık bölgesindeki kaşıntılara döküntüler de eşlik edebilir. Bazı kişilerde görülen büyük lokal reaksiyonlar ateş, bulantı veya kusmaya neden olur. Kısacası hem cilt hem de vücudun gösterdiği tepkilerle sivrisinek alerjisi anlaşılabilir.

Sivrisinek Alerjisi Nasıl Geçer?

Sivrisinek alerjisinde büyük lokal reaksiyonlar görülüyorsa tıbbi yardım alınmalıdır. Belirtileri göz önünde bulunduran ve hastanın öyküsünü dinleyen doktor alerji testi isteyebilir. Çıkan sonuçlara ve fiziksel semptomlara göre teşhis konur. Ardından alerjinin geçmesi için bazı tedavi yöntemlerini uygular. Kaşıntı ve şişlik belirtilerinin hafifletilmesi için antihistaminik ilaçlar verir. Topikal kaşıntı önleyici krem veya losyon da alerjinin kontrol altına alınmasını sağlar. Normal reaksiyonların görülmesi durumunda hidrokortizonlu bir krem kaşıntının giderilmesine yardımcı olur.

Editör: Haber Merkezi