Editör: Uşak Haber Gazetesi
ETKİLİ İLETİŞİM VE BEDEN DİLİ EĞİTİMİ VERİLDİ
Hizmet İçi Eğitim Programı çerçevesinde üniversitemiz personeline “Etkili İletişim ve Beden Dili” konulu eğitim verildi.
Çevrimiçi gerçekleşen eğitime İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Ali Mutlu konuşmacı olarak katıldı. Öğr. Gör. Mutlu, doğru ve etkili iletişim, söz, ses ve beden dilinin kullanımı ile ilgili bilgiler vererek, soruları cevapladı.
Etkili İletişim Nedir?
İfade etmeye çalıştığımız ne çok şeye sahibiz. Ancak bu ifadelerimizin muhatabımızda ya da muhataplarımızda istediğimiz etkiyi uyandırması her zaman mümkün olmayabiliyor. Etkili ve güzel konuşma becerisine diğer bir ifadeyle düzgün bir diksiyona sahip olunmadan etkili bir iletişimin varlığından da bahsetmek oldukça güç. İletişim yalnızca ileti gönderilen bir süreç değil, aynı zamanda etkileşimsel bir süreci de içine alıyor. Etkili iletişim ne demektir sorusunun cevabını yalnızca güzel konuşma teknikleri içinde aramak yerine iletişimi tüm boyutlarıyla ele almak çok daha doğru bir tercih olacaktır.
Etkili İletişim Nedir?
Etkili iletişimi, hem sözel hem de beden dili ile yönelttiğimiz anlamların; kaynağın ve alıcının beklenen hedeflerini karşılayabilmesi olarak tanımlamak mümkün. Doğru bir iletişim doğru bir sürecin eseri olabilir. İleti sahibinin yani kaynağın sahip olduğu sözel ve bedensel beceriler, alıcının beklentileri ve hazır bulunuşluğuyla birlikte, doğru noktalarda buluşabilmesi olarak da tanımlayabiliriz etkili iletişimi.
Tüm zamanların en büyük sosyal ihtiyaçlarından biri olan doğru anlaşılabilmenin de ancak güzel ve etkili konuşma ile sağlanabildiğini unutmamak gerekiyor. Çünkü güzel konuşma teknikleri etkili iletişim nedir sorusunun da hem cevabını hem de yöntemlerini oluşturuyor.
Etkili İletişim Yolları Nelerdir?
Etkili iletişim hakkında bilgi sahibi olmak, iletişimin etkili olarak sürdürülebilmesi için büyük önem taşıyor. Kendimizi ifade etmenin en kolay ve en hızlı aracı olan konuşma, iletişim sürecinin büyük bir paydaşı. Ancak etkili iletişim nedir sorusu içinde cevap aradığımız bilgi de tam olarak bu noktada devreye giriyor. Etkili bir iletişim için hangi yolu ya da yolları izlemeliyiz?
Etkili İletişim Nedir?
Etkili İletişim İçin Öncelikle Dinlemesini Bilmek
İletişimin asıl hedefi duygu ve düşüncelerin ortaklaşması yoluyla, inandıklarımıza diğerlerini inandırmak, bunun için ikna edebilmeyi gerektiriyor. Bu nedenle etkili bir iletişim için etkili konuşmak kadar etkili bir dinleyici olmak da önemli. Doğru anlaşılabilmek, doğru zamanda ve ancak doğru kişilere iletiler yöneltebilmekle sağlanabilir.
Kendinizi Ruhsal Ve Zihinsel Olarak Hazırlayın
Etkili iletişim becerilerinin sergilenebilmesi, iletişimin devamının sağlanabilmesi ve hedeflerimize ulaşmak anlamına geliyor. İletişimde pastanın büyük yarısına sahip olan konuşma öncesinde gerek ruhsal ve gerekse zihinsel olarak yapılacak olan hazırlıkla konuşmaya başlamak etkili bir iletişimin sürdürülebilmesini sağlayabilir.
Etkili İletişim Nedir?
Dinleyenlerle Aynı Çizgide Misiniz?
Etkili iletişim nedir sorusunun cevaplarından biri de hem dinleyenlerin hem de konuşmayı yapanların aynı çizgide buluşmalarıdır. Kısaca, dinleyenlerin hazır bulunuşluk düzeyleri, zevkleri ve ilgileri, cinsiyetleri gibi muhatabın özelliklerinin dikkate alınmadığı bir iletişim gerçek faydayı asla sağlamayacaktır.
Yalnızca Sözcükler Değil, Bazen Jestler Bazen Mimikler Çok Şey Anlatır
İletişim sürecinde bireyler aralarında yalnızca sözel etkileşim kurulmaz. İletişimin sözel yanının önemli olduğu kadar bedensel hareketler olarak tanımlayabileceğimiz beden dilini de yabana atmamak gerekiyor. Çünkü iletişimin henüz başında, doğru izlenim için bedenin söyledikleri en az konuştuklarınız kadar önemli.
Etkili İletişim Nedir?
Etkili İletişimde Diksiyon Nedir?
Diksiyon sözel ve bedensel ifadelerin doğru hedeflere ulaşmasında kullanılan araçların tamamını oluşturur. İletişimde sözcüklerin doğru seçilmesi kadar doğru şekilde seslendirilmesi ve beden dili ile desteklenmesi de gerekiyor. Bu nedenle konuşurken vurgu ve tonlamadan ses tonuna, sözcüklerin doğru telaffuzundan akıcı bir üsluba sahip olmaya kadar pek çok beceriyi gerektiren diksiyon iletişimin de olmazsa olmazları arasında.
Etkili İletişimde Etkili Hitabet Ne Demektir?
Hitabet, iletişimin sözel yanının sanata dönüştürülmesidir. Aynı duyguları paylaşan topluluklara kapalı ya da açık alanlarda yapılan etkili ve güzel konuşma olarak da adlandırabiliriz. İnandığı değerleri savunmak, onların çok daha büyük topluluklarda değer bulmasını sağlayabilmek ise hitabet sanatı yla mümkün olabiliyor. Bu tanım içinde hatip nedir sorusunu da yanıtlamakta fayda var. Hitabet sanatını icra eden etkili iletişim becerilerine sahip olanlara hatip denir. Hitabetler, etkili iletişimde önemli yere sahip bir tür olsa da kendi içinde kullanıldığı alanlara göre farklılıklar gösteriyor.
Hitabet Çeşitleri Nelerdir?
Hitabet çeşitleri , siyasetten hukuka, dinden bilime kadar pek çok alanda insanlık tarihi kadar eski bir iletişim biçimidir. Hitabetin kullanıldığı alanlar ve muhataplarının özellikleri hitabet çeşitlerinin de ortaya çıkmasını sağlıyor. Gerek günümüzde gerkse tarih boyu pek çok alanda hitabet kullanıldı ve kullanılmaya da devam ediyor. Hitabet çeşitlerini kullanıldığı alanlara göre; siyasi hitabetler, askeri hitabetler, dini hitabetler, bilimsel hitabetler ve hukuki hitabetler olarak sıralayabiliriz.
BEDEN DİLİ NEDİR? NASIL KULLANILIR?
Beden dili, jest ve mimik, fiziksel duruş, yüz ifadeleri ve göz hareketleriyle, zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle desteklenen alıcıya ilettiğimiz mesaj, sözel olmayan iletişim biçimidir. Duygu ve düşüncelerimizi, ruh halimizi yansıtan iletişimdeki en önemli faktörlerden biridir.
BEDEN DİLİNİN ÖNEMİ
Sözsüz iletişim sözlü iletişime oranla daha etkilidir. Kişinin imajını ortaya koymasını, özgüvenini karşısındaki bireye ya da topluma hissettirmesini sağlar. Yapılan konuşma beden diliyle desteklendiğinde anlatılmak istenen hedefi çok daha rahat bulur, karşınızdaki kişiyi etkilemek kolaylaşır. Aynı zamanda empati duygunuz gelişir. Ayrıca beden dili bütünlüğü kişiye hem iş hem de sosyal hayat açısından birçok başarı ve prestij getirir.
BEDEN DİLİ HAREKETLERİ VE ANLAMLARI
1- DURUŞ
Bıkkın bir duruş, kambur ve gevşek oturuş ciddiyetsizliğinizi, sıkıldığınızı ve bulunduğunuz yerde olmak istemeyişinizi ifade eder. Bu gibi durumda karşınızdaki kişinin sizi ciddiye alması beklenemez. Omuzlarınız arkada ve dik bir şekilde oturmanız hem ciddiye alınmanızı sağlar hem de gücünüzü ve etkinizi gösterir.
Konuşmanızı el ve kol hareketleriyle destekleyebilirsiniz. Bu hareketler sizin açık olduğunuzu belirtebilir, karşınızdakilerden güven duygusu kazanmanızı sağlayabilir. Fakat abartılı hareketler fazla rahat olduğunuzu gösterebilir. Bu yüzden dikkatli davranmak gerekir.
2- BİRİYLE KONUŞURKEN BAŞKA YERLERE BAKMAK
Biriyle konuşurken odak noktanızın farklı yerlerde olması ya da gözünüzün sürekli başka yerlere kayması beden diliyle yapılan büyük bir saygısızlıktır. Konuşmadan sıkıldığınızı, orada durmak istemediğinizi ya da konuşmayı önemsemediğinizi gösterir.
3- KENDİNİZİ DİĞERLERİNDEN BAŞKA YÖNE ÇEVİRMEK
Konuşmaya yönelmemek, başka yöne dönmek konuşan insanla ya da konuyla ilginizin olmadığını, onu dinlemediğinizi, dikkatinizi vermediğinizi gösterir.
4- ÇAPRAZ KOLLAR VE BACAKLAR
Kollarınızı ve bacaklarınızı çaprazlamanız görüşlere olan kapalılığınızı, konuşan kişiyi dışarıda bıraktığınızı gösterebilir.
5- SAÇLARINIZLA OYNAMAK
Saçlarınızla oynamanız, dikkatinizin dağınık olduğunu, görüntünüzle fazla ilgili olduğunuzu düşündürebilir.
6- FİZİKSEL YAKINLIK
Karşınızdakine çok fazla yakınlaşmanız onun kişisel alanına saygı duymadığınızı, bu durumu önemsemediğinizi gösterir.
7- TOKALAŞMA
Tokalaşma esnasında ne çok zayıf ne de çok sıkı olmalısınız. Zayıf tokalaşma gücünüzün, güven duygunuzun veya otoriter yapınızın eksik olduğunu gösterir. Sıkı tokalaşma ise agresif, diktatör bir yapıya işaret edebilir.
8- GÖZ TEMASI
Göz teması kurmak konuşma yaparken ya da dinleme durumunda oldukça önemlidir. Direkt ve sürekli olarak göz teması kurmanız konuşma esnasında kişinin sizi anlamasını kolaylaştırır, karakterinizi güçlü gösterir ve güven duygusu aşılar. Konuşurken aşağı bakmak ise teslimiyeti, güven eksikliğini ve içe dönüklüğü temsil edebilir.
9- ABARTILI KAFA SALLAMA
Bu tip bir davranış anlatılan durumu/olayı tam anlamadığınızı, anlamış gibi gösterdiğinizi ifade edebilir. Ya da tam tersi gibi göstermek olarak algılanabilir.
Yorumlar