Hekimbirliği Sendikası Uşak Şubesi Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Şahin, Bugün burada, hekimlik onurunu korumak, sağlık sistemimizdeki derin sorunlara dikkat çekmek ve geleceğimizi tehdit eden adaletsizliklere “Artık yeter!” demek için bir araya geldik. Bizler, uzun ve zorlu bir eğitim sürecinin ardından, insan sağlığını savunmak için gece gündüz demeden çalışan, insan hayatını koruma yemini etmiş hekimleriz. Ancak yaşadığımız sorunlar, hakkı bir türlü ödenmeyen bu kutsal mesleğin değerini yok sayıyor ve bizleri tükenmişliğe sürüklüyor. Hekimler tükeniyor. Halkımız için, Sağlığımız için, Meslek onurumuz için artık harekete geçilmelidir. Ülkemiz genelinde iş bıraktık. Biz hekimler, bu önemli günün sağlık sisteminin iyileştirildiği, haklarımızın karşılık bulduğu ve halkımızın sağlıklı bir geleceğe kavuştuğu bir dönüm noktası olmasını istiyoruz” dedi.
GÜNDE 3-5 DAKİKA İÇİNDE HASTA BAKMAMIZ BEKLENİYOR
Buradan halkımıza ve yetkililere bir kez daha sesleniyoruz diyen Hekimbirliği Sendikası Uşak Şubesi Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Şahin, “Tıkanan sağlık sisteminde hastalar da hekimler de tükeniyor. Günde 3-5 dakika içinde hasta bakmamız bekleniyor. Bu süre, hastalarımıza hak ettikleri özeni göstermemize engel oluyor, aynı zamanda meslek onurumuzu yaralıyor. Nitelikli sağlık hizmeti ancak yeterli zaman ve imkânla mümkündür. Ancak bizler, bitmeyen MHRS baskısı, ağır muayene yükü ve yoğun vardiyalar altında eziliyoruz. Gözlerimizin önünde artan hastalara yetemedikçe tükeniyoruz. Bu şartlar altında ne hastalarımıza ne de mesleğimize faydalı olabiliyoruz” şeklinde konuştu.
SAĞLIKTA ŞİDDET ARTIK TAHAMMÜL EDİLEMEZ!
Sağlıkta şiddetin, yalnızca hekimlerin hayatını değil, halkın sağlık hizmetine erişim hakkını da tehdit ettiğini vurgulayan Şahin şunları söyledi:
“Değerli meslektaşımız Kardiyolog Ekrem Karakaya görev başında katledildi. Göğüs cerrahımız Ersin Aslan şiddet kurbanı oldu. Ve daha niceleri. Şiddet, fiziksel olduğu kadar ruhsal ve toplumsal bir yıkıma yol açıyor. Sağlıkta şiddeti durdurmak, hekimlerin onurunu korumak kadar toplum sağlığını korumak demektir. Sağlıkta şiddeti engelleyecek caydırıcı yasal düzenlemelerin acilen hayata geçirilmesini istiyoruz. Yılların emeği değersizleştiriliyor, maaşlar yoksulluk sınırının altında. Bugün hekimler, yoksulluk sınırında yaşam mücadelesi veriyor. Maaşlarımız insanca bir yaşam seviyesine çıkarılmalı ve emekliliğe yansıyan tek kalemden ödenmelidir. Riskli branşlarda ve zorlu bölgelerde çalışan hekimler için ek iyileştirmeler yapılmalıdır. Yüzde 11,54 enflasyon artışı bir zam değildir; gerçekte bir artış bile değildir! Memur çalışan ve emeklilere, yeniden değerleme oranına uygun refah artışı talep ediyoruz. Sabit gelirli çalışanlar olarak, gelir vergisi oranının yüzde 15 ile sabitlenmesini istiyoruz.”
MHRS VE İŞ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYORUZ!
Hasta sayısını artırmaya yönelik baskılar yerine, her hastaya yeterli vakit ayrılmalıdır diyen Şahin, “MHRS randevu süreleri genişletilmeli, hekimin uygunluğuna göre planlanmalıdır. Birinci basamak yetersiz, hastaneler çaresiz. Birinci basamak sağlık hizmetleri, kamusal destekle güçlendirilmeli, aile sağlığı merkezleri fiziki ve tıbbi donanımla desteklenmelidir. Hekim başına düşen nüfus 2000’i aşmamalıdır. Her aile hekimine yeterli hemşire ve teknisyen sağlanmalıdır. Aksi takdirde birinci basamaktaki sorunların faturası, ikinci ve üçüncü basamaklarda daha büyük bir yük olarak karşımıza çıkmaya devam edecektir” dedi.
DİŞ HEKİMLERİNİN SORUNLARI ARTIK GÖRMEZDEN GELİNEMEZ!
Şahin, “Diş hekimlerinin sorunları ve aylarca tedavi beklemek zorunda kalan hastalarımız için; ünit sayıları artırılmalı, fiziki yapılar genişletilmeli, vardiya sistemine son verilmelidir. Her hekime bir yardımcı sağlanmalı, ek ödeme dağıtım oranı arttırılmalı ve adaletli bir ücretlendirme yapılmalıdır. Ağız ve diş sağlığı merkezinin gerektirdiği genel ve ileri diş hekimliği hizmetleri fiziki şartların yetersiz olması nedeni ile gecikmeye uğramaktadır. Halihazırda fiziki şartlara sahip olmayan binalarda, oda ve ünit yetersizliği sebep gösterilerek diş hekimlerine düzenli bir çalışma alanı sağlanmamaktadır. Dental tedavilerin ideal sağlanabilmesi için Uşak Adsm’nin fiziksel şartları düzenlenmelidir. Tüm bu sorunlar tükenmişliği derinleştiriyor. Bir hekim, yılların eğitimi sonunda ağır iş yükü altında mesai yapıp nöbet tutuyor, şiddete maruz kalıyor, ölüyor, öldürülüyor, haksız yere şikayet ediliyor, dava ediliyor, tehdit ediliyor sabah evden çıkarken vedalaşarak çıkıyor ve tüm bunlara rağmen hakkı ödenmiyor. Tükenmişlik, yalnızca hekimlerin sağlığını değil, hastalarının sağlığını da tehdit ediyor” diye konuştu.
TALEPLERİMİZ AÇIK VE NET!
Hekim maaşlarının insanca bir yaşam seviyesine yükseltilerek, emekliliğe yansıyan tek kalemden ödenmesi gerektiğini ifade eden Şahin sözlerini şöyle tamamladı:
“Sağlıkta şiddete karşı caydırıcı yasal düzenlemeler derhal hayata geçirilecek. Hekimlerin iş yükü hafifletilecek. Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilecek, aile hekimleri ve sağlık çalışanları için çalışma koşulları iyileştirilecek. Sağlık sisteminin her basamağı, hekimlerin haklarına saygı gösterilerek yeniden düzenlenecek. Onurlu bir meslek için kararlıyız. Hekimler olarak, halkımızın sağlığı için çalışmaya devam etmek istiyoruz. Ancak bu, onurlu çalışma koşulları sağlanmadan mümkün değildir. Sağlık sistemimizin çöküşüne seyirci kalmayacağız. Taleplerimiz karşılık bulana kadar mücadelemizden, birlikteliğimizden ve kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bugün, yalnızca biz hekimlerin değil, halkımızın da nitelikli sağlık hizmetine erişim hakkını savunduğumuz gündür. Taleplerimiz yerine getirilene kadar meydanlarda olacağız. Hep birlikte daha gür bir sesle, daha güçlü bir dayanışmayla haklarımıza sahip çıkacağız.”