Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Numan Kurtulmuş ve İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya 81 il valisine hitaben konuşma gerçekleştirdiler. Valiler Buluşması kapsamında milli iradenin ve demokrasinin kalbi olan Türkiye Büyük Millet Meclisinde herkesi ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş, “Her yıl yakından takip ettiğim Valiler Buluşması’nın, bu yıl da 2024 yılının kapsamlı bir değerlendirilmesini ve ardından 2025 yılına ilişkin İçişleri Bakanlığımızın bütün kurumlarıyla birlikte hedeflerinin gözden geçirileceği çok anlamlı ve verimli bir toplantıyı gerçekleştirmiş olmasından dolayı Sayın Bakanımızın şahsında bütün İçişleri Bakanlığı mensuplarını tebrik ediyoruz. Esasında Türkiye, hedeflerini ortaya koymuş ve bu hedeflerine, Türkiye Yüzyılı istikametindeki hedeflerine, koşar adım ilerleyen bir ülkedir. Burada en önemli sorumluluklardan birisi de hiç şüphesiz devletle millet arasında bir köprü olan, daha doğrusu milletin devlet adına açık kapısı olan siz değerli valilerimize düşmektedir. Bu sorumlulukların her birinizin çok fazla farkında olduğunu biliyorum ve bu sorumluluk bilinciyle Türkiye'nin hedeflerinin daha da kolaylaşması, daha da yakınlaşmasının mümkün olacağına yürekten inanıyorum.” sözlerini ifade etti.
Vali kelimesinin anlamına değinen ve valilere görevlerinde başarılar dileyen TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş konuşmasını şu şekilde devam ettirdi:
“Hepinizin bildiği gibi, vali, Arapça ‘Veleye’ kökünden geliyor. Yani, ‘veli’ de ‘vali’ de aynı kökten; ‘vilayet’ de ‘velayet’ de aynı kökten türetilmiştir. ‘Vali’ ismi, tesadüfen verilmiş bir unvan değildir. Velayetle yan yana olan, halkı sevmekle ve halkı kuşatmakla memur olan, devletin halk nezdindeki açık kapısı olan siz değerli valilerimizin, aslında bir tarafıyla da kamu görevinin ötesinde çok önemli bir gönül görevi görmekte olduğunuz da aşikardır. Ayrıca yine bildiğimiz gibi Cenab-ı Hakk’ın sıfatlarından birisi de ‘El-Veli”dir. Yani dünyayı ve kâinatı yöneten, kuşatan ve oradaki işleri tek başına icra eden büyük bir Zât-ı Kibriya anlamına gelir. Cenab-ı Allah’ın sıfatlarından birisi de ‘vali’ sıfatıdır. Dolayısıyla valiliğin sıradan bir meslek olmadığını, sadece bir meslek de olmadığını hatırlatmak isterim. Gönül işidir, halka yakın olma işidir, halkın gönlünü kazanarak Allah’a yakın olma işidir.”
“Valilik Kapısının Açık Olması Devlet-Millet Kaynaşmasının En Temel Şartlarından Birisidir”
TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş valiliğin önemini vurgulamak adına, Sait Faik Abasıyanık'ın "Bir Kısım İnsanlar" başlıklı hikâyesinde yer alan bir parçayı aktardı:
“İstanbul'da bir gece vakti, soğuk bir kış günü, karlı bir kış günü, bir tiyatroyu izledikten sonra çıkıyor ve yolda dururken, üstü başı perişan, ayaklarında ayakkabısı olmayan, ayaklarını korumak için çuvallarla ayağını bağlamış ve çuvalları da iplerle tutturmuş, üstü başı pejmürde olan, beline de bir urgan sararak giydiği pantolonu ayakta tutabilen, son derece hırpani bir vatandaş oradan geçiyor. Hatta onun ifadesine göre, yürürken ayaklarındaki o sardığı şeyler dolayısıyla "haşır huşur" sesler de çıkarıyor. Geliyor ve ‘Abi, buradan bana benzer insanlar geçti mi?’ diyor. O da ‘Hayır,’ diyor. Bir müddet sonra 20-30 kişi, aşağı yukarı benzer kıyafetlerle Sait Faik’in olduğu yerden geçiyor ve meselenin ne olduğunu anlıyor. Mesele şu: Şehrin hamalları, bu kişiler şehrin hamalları. Bir karar alınmış; sabahçı kahvelerinin kapatılması karara bağlanmış. Bu karanı gidip valiye şikâyet edecekler. Gece yarısı vali beye arz edecekler ve hep beraber toplanıp valiye gitmek için sözleşmişler. Garipler, yatacak yerleri olmadığı için sabaha kadar belki o sabahçı kahvesinde 3 kuruşa 5 kuruşa konaklayacak, birkaç çay içerek hayatlarını idame ettirecekler. Bu kararın değiştirilmesi için o kıyafetleriyle, gece vakti, o kar kış gününü valiye gidebilecek cesareti kendilerinde bulacak kadar valiyi birbirlerine yakın, kendilerine yakın hissediyorlar.”
Valilik makamının milletle devlet arasındaki açık bir kapı ve milletin her ferdinin hacet kapısı olduğunu dile getiren TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş, “Bu çerçevede, bu anlamda bizim milletin hacet kapısı olan, devletteki hacet kapısı olan valilik makamının her zaman sabah akşam, gece gündüz, her şart altında –burada fiziki kapıyı kastetmiyorum tabii– valilerimiz, gönül kapıları başta olmak üzere bu kapıların açık kalması milli birliğin, beraberliğin, devlet-millet kaynaşmasının en temel şartlarından birisidir” dedi.