Uşak’ta 3 Şubat Hava Durumu Uşak’ta 3 Şubat Hava Durumu

Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Tarhan’ın yürütücülüğünü yaptığı FIGURE (Fig Waste Into Green Ultra-Resilient Eco-coatings- İncir Atıklarından Yeşil Ultra Esnek Eko-kaplamalar) projesi, Avrupa Birliği Ufuk Avrupa kapsamında PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area) Programı tarafından desteklenmeye hak kazandı. Proje, tarım-gıda değer zinciri teması altında Türkiye, İtalya, Almanya ve Mısır’ın ortaklığında yürütülecek.

Uşak Üniversitesi’nin ilk uluslararası bilimsel AR-GE projesi olma özelliğini taşıyan FIGURE, Uşak Üniversitesi koordinatörlüğünde ülkemizden İncir Araştırma Enstitüsü, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü; yurtdışından ise Padova Üniversitesi (İtalya), Hannover Leibniz Üniversitesi (Almanya) ve Mısır Zirai Araştırma Merkezi ortaklığında yürütülecek. Toplam süresi 3 yıl olan ve 7 kurumun yer aldığı projede, yaklaşık 30 araştırmacı görev alacak. Projenin toplam bütçesi ise yaklaşık 700.000 Avro olarak belirlendi. Incir001

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada ‘‘Ülkemizin iç ve dış pazar anlamında en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan inciri konu alan ve Üniversitemiz koordinatörlüğünde yapılacak plan FIGURE projesi tarım sektörümüze fayda sağlayacak ve incir üretimine yenilikçi çözümler getirecektir. Uluslararası iş birlikleriyle desteklenen FIGURE projemiz ile tarım ve gıda sektöründe daha sürdürülebilir, ekonomik ve çevreci çözümler sunulacaktır. Proje kapsamında elde edilecek bilimsel çıktılar, hem üreticilere hem de sektör paydaşlarına önemli katkılar sağlayacaktır. Projede yer alan tüm akademisyenlerimizi kutluyorum’’ dedi.

Uşak Üniversitesi’nden yürütücü Doç. Dr. Özgür Tarhan, Doç. Dr. Onur Güneşer, Doç. Dr. Funda Karabağ, Dr. Öğr. Üyesi Gamze D. Tetik, Doç. Dr. Ayşen Melda Çolak, Prof. Dr. Ayşegül Taş ve Doç. Dr. Hakan Boz’un yer aldığı FIGURE projesi; yaş ve kuru incir ürünlerinin güvenliğini ve kalitesini artırmak, hasat sonrası kayıpları azaltmak, incir üretiminde atıkların yeniden kullanımıyla yenilikçi üretim süreçleri geliştirmek ve mevcut bilgi ile teknolojiyi tarım sektörüne uyarlamak amacıyla geliştirildi.

Muhabir: Yavuz Kuşdemir